NØYTRALE: Kryptoaktører vil ikke involvere seg i sanksjonene mot Russland. (Foto: Unsplash)
NØYTRALE: Kryptoaktører vil ikke involvere seg i sanksjonene mot Russland. (Foto: Unsplash)

Kryptoaktører motstår russisk boikott

Kryptoplattformer kritiske til å stenge transaksjoner fra Russland.

Publisert Sist oppdatert

Flere frykter at kryptoplattformer kan bli en bakdør for russiske aktører som trenger å flytte midler, skriver Financial Times.

Handel mellom russiske aktører med kryptovaluta har doblet siden invasjonen av Ukraina, og nådde 60 millioner dollar på mandag. På denne måten kan russiske kontoer forbigå sperrer fra andre finansielle institusjoner. Digitaliseringsminister Mykhailo Fedorov oppfordret på søndag til at alle større kryptovalutaplattformer skulle blokkere russiske brukere.

Flere av kryptovalutaplattformene har gitt uttalelser om at å stanse disse transaksjonene går mot alle prinsipper de har. Kryptovaluta er en anonym betalingsplattform som skaper frihet for ulike aktører.

Uenighet i kryptomiljøet

Mange vestlige aktører har stanset produksjon eller ressursbruk i Russland, deriblant Apple. Men det er også enkelte kryptoaktører som går hardt ut mot Russlands invasjon av Ukraina.

En av Etherum-grunnleggerne, Vitalik Buterin, har utrykt sterk mostand mot Russlands invasjon og sier landet burde søke en fredelig avslutning på konflikten. Han skriver på Twitter at Etherum er nøytrale, men det er ikke han.

FTX-direktør Sam Bankman-Fried annonserte på Twitter at alle ukrainske kontoer på plattformen har tilgang på 25 dollar gratis kryptovaluta. Enkelte Twitter-brukere påpeker at dette ikke vil hjelpe den gjengse ukrainer, men det er likevel en støtteerklæring fra en kryptoplattform.

Ingen av aktørene skriver om hvorvidt de stanser russiske transaksjoner.