TURBULENT ÅR: 2022 var et veldig turbulent år i kryptomarkedet. Markedet falt 65 prosent og flere store markedsaktører gikk konkurs på bekostning av både norske og utenlandske småsparere, sier Vetle Lunde, senior analytiker i K33 Research. (Foto: Unsplash)

Nedgang i antall norske kryptoeiere

Ifølge en ny undersøkelse fra Ey og K33 Research er det kun åtte prosent av den voksne befolkningen i Norge som eier kryptovaluta. Likevel er det stadig flere avanserte brukere.

– Nedgangen i Norge er som forventet da det har vært et turbulent år innen kryptoaktiva. Likevel ser vi at både norske og internasjonale brukere og institusjonelle aktører stadig benytter mer avansert kryptoaktiva, produkter og tjenester, og markedet forbereder seg på langsiktig vekst, sier Magnus Jones, Nordisk Blokkjede- og Innovasjonsleder i Ey, i en pressemelding.

Han ser at mekanismer som desentralisert finans og anvendelsen av andre type kryptoaktiva som for eksempel NFTer er i fremvekst. Kombinert med større regulatorisk forutsigbarhet vil dette kunne føre til vekst over tid, men det er fortsatt forventet stor grad av volatilitet i kryptomarkedet.

Den landsdekkende undersøkelsen som er gjennomført av Ey og K33 Research, viser en reduksjon av norske kryptoeiere det siste året.

– 2022 var et veldig turbulent år i kryptomarkedet. Markedet falt 65 prosent og flere store markedsaktører gikk konkurs på bekostning av både norske og utenlandske småsparere. Tillitskollapsen dette utløste, såvel som det brede markedsfallet i seg selv, har antagelig vært en stor bidragsyter til den markante reduksjonen det siste året, sier Vetle Lunde, senior analytiker i K33 Research.

2022 var et veldig turbulent år i kryptomarkedet.

Vetle Lunde, K33 Research

Nedgangen i norsk kryptoaktivitet er på langt nær unik. Rapporten finner at den globale kryptoaktiviteten har vært markant fallende i 2023. Nedgangen i norsk kryptowebtrafikk på 17 prosent er dog mindre markant enn nedgangen observert i de mest sentrale nasjonene i markedet, best eksemplifisert ved den amerikanske nedgangen på 33 prosent i samme periode.

Flere avanserte brukere

Til tross for nedgangen i antall kryptoeiere her til lands, benytter vi tilsynelatende stadig mer avanserte produkter og tjenester innen kryptovaluta - som for eksempel desentralisert finans (DeFi), herunder desentraliserte vekslingsplatformer. Undersøkelsen viser at 16 prosent av alle kryptoeiere oppgir å ha benyttet DeFi produkter. Dette er en økning på 20 prosent fra fjoråret, og 15 prosent av all handel fra Norge gjennomføres på desentraliserte vekslingsbørser.

NFTer (Non-Fungible Tokens) er også i hurtig fremvekst. Undersøkelsen viser en vekst på 100 prosent fra fjoråret, og det estimeres at 23 prosent av alle norske kryptoeiere også har en eller flere NFTer.

– Vi ser helt klart at brukerne stadig velger mer avanserte produkter/tjenester, og at private så vel som profesjonelle aktører benytter NFTer som verdiobjekter innen desentralisert finans. I tillegg benyttes NFTer nå i langt større utstrekning til å verifisere digitale objekter og eierskap innen dataspill og på Metaverse plattformer. Mange store internasjonale selskaper som for eksempel Adidas, Nike og Gucci tilbyr også NFT-produkter og bidrar til vekst og utvidede anvendelsesområder, sier Jones i meldingen.