KUNSTIG INTELLIGENS: Til neste år må vi ta diskusjonen om etisk bruk av teknologien på alvor. (Foto: Pixabay)
KUNSTIG INTELLIGENS: Til neste år må vi ta diskusjonen om etisk bruk av teknologien på alvor. (Foto: Pixabay)

På tide med en alvorsprat om kunstig intelligens

Fram til og med i år har diskusjonen omkring kunstig intelligens handlet mest om hva vi kan bruke det til – neste år må vi ta en alvorsprat om hvordan vi skal bruke det.

Publisert Sist oppdatert

Det har blitt snakket om kunstig intelligens (KI) og maskinlæring helt siden dataalderens morgen. Historien leder helt tilbake til Alan Turing, matematikeren bak de aller første datamaskinene. De som hjalp de allierte styrkene med å knekke tyskernes Enigma-kode under andre verdenskrig. Siden introduksjonen har diskusjonen først og fremst handlet om når KI skal bli modent, og hva det kan brukes til.

2022 var året da vi virkelig fikk demonstrert hva kunstig intelligens og maskinlæring kan gjøre. Tjenester som Dall-E og Midjourney lager bilder og illustrasjoner, mens Chatgpt på tampen av året ga oss en tjeneste som kan føre et mer eller mindre troverdig julebrev i pennen for oss.

Denne helt praktiske bruken av teknologi gir både teknologer og menigmann en liten aning om hva kunstig intelligens og maskinlæring faktisk kan utrette. Hvem som helst kan prøve, og hvem som helst kan la seg imponere av hvor bra teknologien er, og ikke minst hvilke fantastiske resultater som produseres.

Vi har fått en sniktitt på hva som kan komme. For mange innovatører og forretningsutviklere betyr det mulighetsrom de ikke ante eksisterte for bare ett år siden. Allerede ser vi forretningssystemer som tar seg av bilagsflyt, sorterer jobbsøkere, eller tar seg av andre rutineoppgaver.

Det er ikke tilfeldig at vi har fått et ras av nye tjenester og muligheter i året som gikk. Det forteller om en verktøykasse som har blitt både moden og tilgjengelig. Det forteller om data- og maskinkraft som bare er et museklikk unna. Det forteller om forsknings- og utviklingsmiljøer som forstår hvordan de skal dra nytte av det.

Vi har bare sett starten, og bør forberede oss på at kunstig intelligens brukes mer eller mindre over alt. Til neste år vil mye mer av beslutningsgrunnlaget vi bruker være ferdig laget for oss. I mange tilfeller vil teknologien også ta beslutninger for oss.

Da må vi ta debatten om etisk bruk av kunstig intelligens på alvor. Vi bør ha et kritisk forhold til hvordan beslutningene fattes. Til hvilket datagrunnlag som benyttes, til hvordan algoritmene fungerer, og ikke minst hvor slavisk vi følger beslutninger teknologien tar.

Etikk-perspektivet knyttet til bruk av kunstig intelligens har såvidt startet å bli tematisert og diskutert. Likevel forbindes nok debatten om etikk og kunstig intelligens først og fremst med fremtidsfilmer. Men det holder ikke i 2023. Allerede da vil kunstig intelligens være en mye mer integrert del av samfunnet vi lever i, og vi bør ikke sove mens viktigheten øker.

Derfor er årets kombinerte jule- og nyttårsønske å bidra til en engasjert og aktiv debatt omkring etisk bruk av kunstig intelligens. En debatt som ikke handler om tenkte scenarier i en framtidsfiksjon, men som handler om den praktiske bruken vi ser er mulig i dag og i morgen.

Vi må være på vakt mens denne teknologien blir en sentral del av samfunnet.