VIL BLI VERDENSLEDENDE: Meta påstår at de bygger en superdatamaskin som ingen har sett like til før.
VIL BLI VERDENSLEDENDE: Meta påstår at de bygger en superdatamaskin som ingen har sett like til før.

Meta bygger "verdens raskeste" KI-supermaskin

Selskapet påstår deres kunstig intelligens-supermaskin vil bli den raskeste i verden innen utgangen av 2022.

Publisert

Flere steder, blant annet The Verge, skriver om Metas nye maskin. Meta sier at maskinen, en «AI Research Supercluster» (RSC) allerede er en av verdens raskeste.

– Meta har utviklet det vi mener er verdens raskeste KI-supermaskin, sier Mark Zuckerberg i en pressemelding. I følge Zuckerberg vil maskinen være ferdig senere i 2022.

Maskinen består i fase en av 760 Nividia GGX A100-systemer med 6080 tilkoblede GPU, som er spesielt gode på maskinlæringsproblematikk. Meta påstår at den allerede har 20 ganger så god ytelse på standard oppgaver. Innen utgangen av 2022 skal fase to være komplett, og da vil antall GPU gå opp til 16000 og kunne trene KI-systemer med mer enn en trillion parametre på datasett så store som en exabyte.

Flere funksjoner

Det er få ting maskinen ikke kan gjøre. Meta ser for seg at maskinen skal brukes til å trene mange systemer innenfor Metas arbeid. Alt fra algoritmer som styrer moderering av innhold og oppdager hatprat, til augmented reality-funksjoner, som for eksempel design til metaverset.

Det er også et håp om at RSC kan bygge helt nye KI-systemer som kan oversette samtaler i sanntid, noe som vil gjøre at mennesker med ulik språklig bakgrunn kan samarbeide på prosjekter eller spille i metaverse sammen. Det forteller Meta-ingeniørene Kevin Lee og Shubho Sengupta.