TERABYTE: Å få en terabyte med lagringsplass i sin MacBook Pro høres fristende ut.
TERABYTE: Å få en terabyte med lagringsplass i sin MacBook Pro høres fristende ut.

SSD-oppgradering for MacBook Pro Retina 

2012- og 2013-årgangene av MacBook Pro med Retina-skjerm hadde dårlig SSD-kapasitet. Nå er det enkelt å øke den til én terabyte.

Publisert Sist oppdatert

Har du en første-generasjons MacBook Pro med Retina-skjerm fra 2012/2013, men litt lite lagringsplass? Nå kan du enkelt oppgradere til SSD-flashdisk på én terabyte.

Det er få ting i en MacBook som kan oppgraderes i etterkant. Prosessor og RAM kan det være lurt å prioritere ved innkjøp – CPU kan ikke byttes, mens RAM kan byttes. Men RAM egner seg lite til gjenbruk. 

1 TB SSD

Harddisk, derimot (kaller vi det det lengre når det er SSD?), kan skiftes ut når det kniper. Da disse maskinene kom på markedet, var SSD-toppkonfigurasjonen 256 GB. Frister det med 1 TB?

Other World Computing, kjent og kjær størrelse i minne og utvidelses-kit, er klare med en oppgraderingspakke for eiere av første Retina-Mac Book Pro. Med en peak lese-/skrivehastighet oppgitt til 555/530 MB/s er dette ingen sinke, heller.

1 TB SSD-minne er rikelig for de fleste (i praksis er det faktisk 960 GB), og for dem med virkelig stort plassbehov er det som oftest å anbefale andre, eksterne løsninger. 

Å bytte ut primær-disken betyr selvfølgelig re-installasjon av operativsystemet. Dette er en smal smak med TimeMachine-rekonstruering og ellers også veldig raskt fra scratch med flash-disker.

Gjenbruk

Og det fine med OWC-løsningen er at den gamle disken kan, om ønskelig, gjenbrukes dersom man kjøper en pakke som også har et eksternt kabinett som kobles til Mac-en via USB 3.0-porten. Strømtilførsel utover dette er ikke nødvendig. OS-filene kan da slettes for å frigjøre plass.

Og installasjonen er ukomplisert, og kan utføres av alle som ikke er bekymret for å anvende en skrutrekker på maskinen. Det er snakk om å skru opp bunnlokket, mens SSD-modulen er like enkel å skifte som RAM-minne. OWC har video på sine nettsider som forklarer prosessen.

OWC hevder for øvrig at man ikke trenger å bekymre seg for svekket SSD-ytelse over tid. Dette er jo et tema som diskuteres heftig, særlig etter at Apple i Yosemite har gjort det vanskeligere å installere tredjeparts-programvare som Trim Enabler. OWC fraråder Trim Enabler for sine SSD-er, som er utstyrt med en egen «SandForce»-basert kontroller som rydder opp uavhengig av operativsystemet når filer slettes fra en OWC-SSD.

Pris og tilgjengelighet

Prisen i USA er 550 dollar for disken, og 600 dollar for kit med eksternt kabinett. Frakt og norske avgifter tilkommer.

Oppgraderingen er for bruk i 13 eller 15-tommers-utgavene av første generasjon MacBook Pro med Retina-skjerm fra 2012 til tidlig 2013. Sjekk OWC for kompatibilitet.

Les mer om SSD-en her

Les mer om oppgraderings-kit-et her

Se en video her som forklarer selve prosessen med å bytte disk. 

Via OWC