RASKT: Samsung lanserer nå Samsung 950 Pro og lover svært høye lese- og skrivehastigheter. (Foto: Samsung)
RASKT: Samsung lanserer nå Samsung 950 Pro og lover svært høye lese- og skrivehastigheter. (Foto: Samsung)

M.2-grensesnittet gir lynraske SSD-er

Takket være støtte for de nyeste lagringsteknologiene kan Samsung love lynrask lagring med sine nyeste SSD-er.

Samsung har lansert 950 Pro M.2, en nye familie kompakte SSD-lagringsenheter som i første omgang kommer i versjoner på enten 256 eller 512 gigabyte lagringsplass, med imponerende overføringshastighet.

Ifølge ryktene kommer det en versjon på én terabyte neste år.

Vi snakker om «SSD-on-a-stick»-enheter som støtter de nyeste teknologiene for å pakke data tett på flashdisk-baserte medier kombinert med ny og raskere overføringsteknologi.

Samsung 950 Pro er selskapets første SSD for privatmarkedet med NVME-M.2-formfaktor og med støtte for vertikal NAND-teknikk.

NVME står for Non-volatile Memory Express og er en spesifikasjon for å gi tilgang til SSD-enheter gjennom PCI Express-bussen. Ved hjelp av parallelle dataoverføring gir dette svært rask overføring av data til og fra lagringsmediet.

M.2-spesifikasjonen er myntet på utvidelseskort montert internt og som støtter NVME-baserte enheter.

V-NAND-teknikken er knyttet til vertikal, lagdelt lagring av data på lagringsmediet. I Samsungs tilfelle snakker vi her om 32-lags V-NAND på henholdsvis 256 og 512 gigabyte.

Oppfølgingsproduktet som er ventet neste år, er en 48-lags V-NAND-SSD med lagringskapasitet på én terabyte, ifølge amerikanske PC World

Lynrask

512 GB-versjonen av Samsung 950 Pro vil kunne levere sekvensiell lesehastighet på opptil 2.000 megabyte per sekund og skrivehastighet på opptil 1.500 MB/s, ifølge pressemeldingen fra Samsung Norge.

Om den samme ytelsen oppnås i uavhengige tester, gjenstår å se.

Uansett er dette svært høy ytelse sammenlignet med hva man tradisjonelt har fått via SATA-bussen, som har en øvre grense på 600 megabyte i sekundet. Det er altså samkjøringen av M.2-grensesnittet mot PCI Express-bussen som er det viktigste teknologiske fremskrittet her.

M.2-grensesnittet er i første rekke utviklet for å erstatte mSATA- og mini-PCIE-kontaktene på bærbare pc-er. M.2 er ikke bare myntet på lagring, men det er i første rekke lagringsmarkedet som har drevet frem utviklingen av M.2-grensesnittet.

M.2-PCIE-tilkobling finnes foreløpig bare på et mindre utvalg bærbare pc-er, selv om en god del har M.2-SATA-tilkoblingsmuligheter – men da med den nevnte begrensningen på maks 600 MB/s.

Til stasjonære pc-er får man kjøpt PCIE-M.2-adapterer til noen få hundrelapper. Våre kolleger hos amerikanske PC World brukte for eksempel adapteren Addonics AD2M2S-PX4 PCIe under testing av et utvalg M.2-SSD-er nylig. Der plasserte de Samsung SM951 i rollen som raskeste M.2-PCIE-lagringenhet på markedet. Dette var altså før den nye Samsung 950 Pro-generasjonen ble lansert.

Ytelsestallene for 256 GB-versjonen  av 950 Pro sies det foreløpig ikke noe om fra Samsungs side.

Prisene

Samsung 950 Pro vil bli tilgjengelig i midten av oktober. Veiledende pris på 256 GB-versjonen er satt til 2.200 kroner, mens 512 GB-versjonen vil koste 3.700 kroner.

Blant de andre aktørene i dette markedet finner vi Kingston, Intel og Plextor.