DISK-KILLER: Samsung nye gigant-SSD rommer over 15 terabyte med data. (Foto: Samsung)
DISK-KILLER: Samsung nye gigant-SSD rommer over 15 terabyte med data. (Foto: Samsung)

Samsung med 15-terabyte SSD

Samsung er klar med det som skal være verdens største flashlagringsenhet: 15,36 TB. Men den er ikke for vanlige pc-er.

Kampen om hvem som skal slå den siste spikeren i kista for spinnende harddisker, hardner til.

Ikke før har lagringsgiganten EMC kunngjort at selskapet vil gjøre flashlagring til sitt primære lagringsmedium, så følger Samsung opp og lanserer en SSD-enhet med lagringskapasiteten oppgitt til hele 15,36 TB.

Samsung har greid bragden med å får presset 15,36 terabyte lagringskapasitet inn i et 2,5-tommers SSD-kabinett.

Løsningen består av et stort antall V-NAND-brikker på 256 gigabit hver, stablet på høykant, slik navnet antyder (V-NAND står for Vertical negative-AND-brikker), med 32 lag av filmmaterialet som inneholder minnecellene som dataene lagres i.

Ikke for pc-er

SSD-en på 15 TB, som har fått navnet PM1633a, er myntet på lagringsløsninger i storbedrifter og er ikke noe den menige pc-bruker kan regne med å få tilbud om å sette inn i pc-en sin.

Samsung-enheten har et SAS-grensesnitt på 12 gigabit per sekund, og Samsung hevder at enheten vil oppnå sekvensiell lese- og skrivehastighet på rundt 1.200 megabyte per sekund.

Det store spørsmålet er hvor lenge en slik lagringsenhet kan forventes å fungere som den skal før det oppstår risiko for at den kan feile. Samsung sier at 15-terabyte-enheten vil kunne tåle en full runde med skriving av hele kapasiteten til disken – altså 15,36 TB – hver dag uten at det er noen risiko for tidlig død.

Flere kapasiteter

Samsung vil tilby den nye SSD-en i flere lagringskapasiteter, fra 15,36 TB til 960 GB. Senere i år kommer det en ganske folkelig versjon på 480 GB, melder amerikanske PC World

Prisen på Samsung PM1633a er ikke kunngjort ennå, men Samsung kommer neppe til å vinne priskrigen i SSD-markedet med dette produktet, heter det.