DYR OG DEILIG: Fixstars SSD-13000M har veiledende pris på 13.000 dollar. (Foto: Fixstars)

Verdens første 13 TB SSD

Maks lagringsplass på SSD-er i dag er seks terabyte. I februar mer enn dobles kapasiteten.

Men SSD-enheten fra Fixstars på 13 terabyte blir fryktelig dyr. Prisen er antydet til rundt 13.000 dollar (nesten 115.000 kroner).

Tankeeksperiment: Legg på norsk moms og litt fraktutgifter og avanse for importøren, og vi nærmer oss fort en norsk utsalgspris på 150.000 kroner.

Historien gjentar seg. Ny eller kraftig forbedret lagringsteknologi er fryktelig dyr til å begynne med. Men sitter vi lenge nok på gjerdet og venter, blir teknologien tilgjengelig for de fleste av oss – til noenlunde folkelige pris.

Om det vil skje i dette tilfellet, gjenstår å se.

Ikke avskrekkende dyr

Og den kunngjorte prisen på rundt 13.000 dollar for 13 terabyte er egentlig ikke så avskrekkende hvis vi ser oss litt rundt. Hos Prisjakt.no finner vi for eksempel en OCZ Z-Drive R4 CM88 PCI-Express SSD på 3,2 terabyte til den nette sum av – hold deg fast – 215.940 kroner. Dette er riktignok et PCIe-kort og ikke en enhet med vanlig SSD-formfaktor.

Det var det japanske selskapet Fixstars som denne uken kunngjorde sin SSD-13000M, som skal komme i salg i slutten av februar.

Høyeste SSD-kapasitet på markedet i dag er seks terabyte, og en SSD på 13 terabyte representerer altså mer enn en dobling av kapasiteten.

Fixstar har ikke gått ut med noen offisielle pris ennå, men ifølge en talsperson for selskapet kan man ta utgangspunkt i en utsalgspris på rundt én dollar per gigabyte – eller altså rundt 13.000 dollar.

Kun for direktesalg

SSD-en kommer ikke til å bli tilgjengelig i vanlige databutikker eller i nettbutikker, men vil selges direkte, opplyser Fixstars. Målgruppen er store foretak, selv om alle med stor nok lommebok er hjertelig velkommen til å bestille, ifølge amerikanske PC World

SSD-en er en 2,5-tommers enhet som kobles til SATA 6-kontakter på hovedkortet. Sekvensiell lesehastighet er oppgitt til 580 megabyte per sekund og lesehastigheten er angitt til opptil 520 megabyte i sekundet.

Ifølge PC World har ingen konkurrenter foreløpig kunngjort noen SSD-er med så stor lagringskapasitet. Sandisk har varslet at selskapet vil lansere SSD-er med kapasitet på henholdsvis seks og åtte terabyte dette året, mens Samsung snakker om fire terabyte.

Toshiba-deltakelse

13 terabyte-SSD-en fra Fixstars er bygd på NAND-flashminne fra Toshiba, som er deleier i Fixstars-selskapet. Enheten styres av en proprietær kontroller som Fixstar har designet med tanke på økt lese- og skrivehastighet.

Blant de tiltenkte kundene finner vi firmaer som har spesialisert seg på strømmende video og som trenger sekvensiell lesing og skriving av data med tilgang til store datablokker.

SSD-en vil også være nyttig i forskningsmiljøer.

Fixstars har også kunngjort en SSD-enhet på 10 terabyte, men uten noen antydning om prisen.