GRUNNLEGGENDE FORSTÅELSE: Lars Groth mener det er viktig at ledere i offentlig sektor lærer seg strategisk it (Foto: UIO)

Nav-sjefen på it-kurs

— Det er nødvendig for ledere å ha en grunnleggende forståelse for strategisk it, mener professor. 

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst ble moderniseringsprosjektet i Nav stoppet. Denne høsten har Nav-sjef Joakim Lystad gått på kurs i regi av Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KOM) for å lære strategisk ikt-ledelse. Dette skriver Dagens Næringsliv (DN).  

Statssekretær i KMD, Paul Chaffey (H), sier til Dagens Næringsliv at å forstå hva informasjons- og kommunikasjonsteknologi gjør med organisasjonen din er et lederansvar, og at man vil få problemer med både it-prosjekter og uthenting av gevinster om man ikke er god nok på det. 

Kurset Nav-sjefen har deltatt på er et pilotprosjekt for lederskolen, og Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) har stått for opplegget. 

Det skal være ledergruppen i Arbeids- og sosialdepartementet og virksomhetene i noen utvalgte virksomheter under departementet i Nav, Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet og Statens Pensjonskasse, er så langt sendt på kurs. 

Bedre rustet

En viktig del av programmet skal være å gjøre ledere bedre rustet til å møte de utfordringer forvaltningen står overfor. 

​Chaffey mener ifølge DN at utfordringene med en umoderne offentlig sektor skyldes mangel på gjennomføringskraft i ledelsen, ikke for lite penger eller teknologiske hindringer. 

— Vi snakker om løsninger på nokså kritiske tjenester i samfunnet. Ledelsen i virksomheten har ansvaret for å sette seg inn i hva som finnes av løsninger, og hvordan de kan få løst problemet sitt på en god måte, sier Chaffey. 

​Viktig læring

Professor i Informatikk ved Universitetet i Oslo (UIO), Lars Groth mener det er viktig at ledere i offentlig sektor lærer seg strategisk it. Han mener det er et problem med mangel på it-forståelse blant offentlige ledere, og at det krever mye kunnskap for å lede på en god måte. 

—Det er nødvendig for ledere å ha en grunnleggende forståelse, og å vite hva det vil si å kjøpe og opprette it-systemer, sier han. 

​Allikevel synes ikke professoren at kurset i ikt-strategi bør kobles med Nav. 

—Jeg tror ikke de har bedt Lystad på grunn av problemene i Nav. Hovedproblemet med Nav er at man gjorde sammenslåingen før man hadde grunn til å gjøre det. Det er urettferdig å henge dette rundt halsen på nåværende ledelse, sier han. 

​Groth mener det er bra hvis regjeringen krever at ledere skal ta denne typen etterutdanning, og han mener det er viktig at dette er noe ledergrupper får sammen, slik at én person skal slippe å være misjonær i etterkant. Han er også opptatt av at innholdet skal være bra. 

— Jeg skulle gjerne ha vært der og holdt kurset, sier han smilende. Nå håper han at det blir obligatorisk med slike kurs, og ikke bare et tilbud. 

​Ifølge DN har pilotprosjektet vært så vellykket at Difi har anbefalt at det bør videreføres.