UDIGITAL: La oss være nøye med hvilke digitale goder vi skal forsyne oss av, skrivert Anders Løvøy. (Foto: Sime Basioli - Unsplash)

Ha en akkurat passe digital påske

LEDER: La oss være nøye med hvilke digitale goder vi tar med på påskeferien.

Publisert Sist oppdatert

Påsken er en av de viktigste og mest tradisjonsrike feriene vi har i Norge. Enten vi nyter den siste resten av vinterfjellet, med Kvikklunsj og appelsin i solhellinga på fjellet, eller sverger til den første smaken av vår i byen. Vårt langstrakte land viser seg i sin aller fineste drakt på denne tiden av året, og den visuelle roen i et fjell- eller kystlandskap, eller kveldsstillheten i naturen, betyr mye for svært mange av oss. I internasjonale miljøer er mange overrasket over at den norske påsken er nesten like viktig som jula for oss.

Digitale hjelpemidler kan gjøre påsken tryggere og bedre for både vanlige påsketurister og eventyrere som Sindre Kolbjørnsgard. Nøyaktige posisjoneringstjenester, oppdatert vær- og føreforhold, pulsklokker, underholdning og masse, masse mer, kan tilføre påsken nye fasetter.

Pandemien har lært oss at vi kan ta med oss jobben over alt. Hyttekontoret har blitt en helt stueren arbeidsplass, det er ikke nødvendig å skifte av turtøyet før teams-seansen. Med dekning over alt, og muligheter over alt, er det ingen praktisk ende på muligheten for å kombinere jobb og ferie. Det er tilsynelatende ingen grunn til ikke å være på nett hele tiden.

De digitale hjelpemidlene som gjør arbeidslivet lettere å kombinere med privatlivet, er ikke nødvendigvis det beste for å skape en bedre påskeferie. Muligheten til å være på nett 24/7, svare på meldinger og e-poster fra hytta ser kanskje fint ut fra et jobb-perspektiv. Hvis alle sitter begravet i hver sin mobiltelefon kunne man jo like gjerne vært hjemme.

I vår nye digitale hverdag må vi sette strek selv. Legge vekk telefon, nettbrett og pc, senke skuldrene, være sammen med menneskene rundt seg hundre prosent. Rett og slett ha ordentlig ferie. På full fart inn i den såkalte nye normalen må vi passe på at den inneholder rom for skikkelige avbrekk også. Pusterom der vi er hundre prosent til stede der vi er, sammen med de vi har rundt oss.

Påskeferien er et godt sted å starte. Å være passe digitale. La oss være nøye med hvilke digitale goder vi skal forsyne oss av, så vi ikke blir dratt inn i noe som har med jobb å gjøre, men klarer å være på ferie fullt ut. Så sees vi heller igjen på jobb når den er over. Med ladde batterier.

God, passe digital, påske til alle sammen.