STØTT: Designet, spesielt støtten og det kjente, gode Lenovo-tastaturet gjør X1 Tablet til en favoritt hos oss. FOTO: Jan Birkeland
STØTT: Designet, spesielt støtten og det kjente, gode Lenovo-tastaturet gjør X1 Tablet til en favoritt hos oss. FOTO: Jan Birkeland

Kledelig og kjedelig

Lenovo har kastet seg på hybrid-bølgen med avtakbare tastaturer. Resultatet er ikke akkurat grensesprengende, men nesten akkurat som forventet.

Publisert Sist oppdatert

Når du åpner en Lenovo, det være seg en hybrid, ultrabærbar eller en vanlig pc, vet du på forhånd litt av det du kan forvente deg. Det er noe av sjarmen med Lenovos produkter, da spesielt deres Thinkpad-serie, de er solide, litt kjedelige og leveres med et ypperlig tastatur. Thinkpad X1 Tablet oppfyller disse kravene, men Lenovo overrasker oss litt med gode design-valg og et par interessant moduler.

Surface-konkurrent

X1 Tablet passer fint som en konkurrent til Microsofts Surface-familie, men er absolutt myntet mer på bedrifts-brukeren. Ulikt Surface følger tastaturet med i prisen, og Lenovo leverer som vanlig et tastatur vi her i PC World bruker som standarden vi måler andre tastaturer mot. Det er litt ekstra avstand mellom magnetfestet og tastaturet, noe som gir et litt høyere tastatur i bruk, vi kommer tilbake til grunnen til dette.

Ellers er nettbrettet godt utstyrt, vår testmodell kommer med rom for både SIM-kort og mikro-SD i bakkant, en standard USB 3.0 port, mini displayport samt en USB-C port. Sistnevnte fungerer også som lade-punkt.

God støtte

Støtten slås ut fra oversiden, omvendt av hva vi er blitt vant med. Den løses ut via en liten knapp og fungerer overraskende godt tross vår skepsis. I ettertid er det nesten merkelig å tenke på at vi ikke har sett mer av denne løsningen. Støtten er trinnløs og er mer komfortabel å ha på fanget enn for eksempel Surface. Vi kan bøye støtten ned til cirka 30 grader før nettbrettet kollapser flatt. I tillegg til tastaturet følger det med en stylus. Denne er ok, om ikke spesielt imponerende.

Lenovos tastaturer er fremdeles blant de beste i bransjen.FOTO: Mark Hachman, PC World
Lenovos tastaturer er fremdeles blant de beste i bransjen.FOTO: Mark Hachman, PC World

Vår testmodell kom med 8 gigabyte RAM og den kraftigste tilgjengelige prosessoren, en m7-6Y75 fra Intel. En SSD på 500 gigabyte tar seg av alle lagringsbehov, og X1 Tablet klarte fint de fleste arbeidsoppgavene vi ga den. Dette er en arbeidsmaskin, og det merker vi også i våre tester. Du kan få lik eller bedre ytelse fra billigere modeller, men vi kan tilgi Lenovo dette når vi tar andre ting i betraktning.

Modulbasert

Det finnes tre moduler til X1 Tablet. Den første, og eneste vi har hatt inne til test, er produktivitetsmodulen. Denne har et 24Wh batteri, samt tre nye porter. Her finner vi en HDMI port i full størrelse, enda en USB-3 port, samt Lenovos egen Onelink.

Sistnevnte er proprietær til Lenovo, og brukes blant annet til deres dockingstasjoner. Modulen festets mellom nettbrettet og tastaturet på en god måte, uten at det påvirker høyden på tastaturet, grunnet den ekstra avstanden vi nevnte tidligere. Det er litt knotete at du må fjerne et deksel under nettbrettet for å feste modulene, det er lett å se for seg at man mister denne lille platen.

Du kan få lik eller bedre ytelse fra billigere modeller, men vi kan tilgi Lenovo dette når vi tar andre ting i betraktning.

De andre modulene er mer spennende, men vi har ikke hatt disse inn til test enda. For ordens skyld er det en presenter-modul, som har en picoprojektor innebygd, samt en 3D-imaging modul som har et RealSense kamera fra Intel. Disse har også et mindre ekstra-batteri. I våre batteritester gjorde X1 Tablet det godt, med litt over syv timer. Dette var hakket bedre enn Microsoft Surface Pro 4, og vi testet kun med det innebygde batteriet.

PICO: Slik ser projektormodulen ut, tastaturet kan fremdeles festes over om ønskelig. FOTO: Lenovo
Slik ser projektormodulen ut, tastaturet kan fremdeles festes over om ønskelig.FOTO: Lenovo

Skjermen er på 12 tommer, med en 2160x1440 oppløsning. Den er dekket av gorilla-glass, og støtter opp til ti simultan-berøringer. Relativt lyssterk med 390 nits, og en konstrat-rate på 800:1. På siden av skjermen finner vi en fingeravtrykks-sensor, noe som fungerer greit for innlogging med Windows Hello. Med tastaturet på veier hele nettbrettet rett over en kilo; lett nok til å betjene med en hånd over tid.

Konklusjon

Som tidligere nevnt byr ikke Lenovo på så mange overraskelser. Prisen er høy nok til at dette er mest aktuelt for bedrifter eller de som har en fetish for Lenovos design (det er mulig vi tilhører denne gruppen, red. anm.). Når det kommer til ytelse er den god, men ikke spektakulær, og du kan som sagt få det samme eller bedre for en litt billigere penge.

Kombinasjonen av den nye støtte og tastaturet gjør derimot at vi absolutt kan anbefale X1 Tablet som en solid arbeidshest, om du er ute etter en hybrid med avtakbart tastatur.