KRAV: Nito mener det er på tide med ny likelønnskommisjon, sier Trond Markussen, president i Nito. (Foto: Nito)
KRAV: Nito mener det er på tide med ny likelønnskommisjon, sier Trond Markussen, president i Nito. (Foto: Nito)

Nito vil ha likelønnskommisjon

I forbindelse med likelønnsdagen har Nito sendt brev til statsrådene Marte Mjøs Persen og Anette Trettebergstuen hvor man tar opp behovet for en ny partssammensatt likelønnskommisjon.

Publisert Sist oppdatert

- Det er på tide med en ny likelønnskommisjon, sier Trond Markussen, president i Nito i en pressemelding.

En slik kommisjon har vært nedsatt før, men det har nå gått 14 år siden kommisjonen la frem sine funn og forslag til tiltak.

– Vi må være ærlige på at forrige rapport aldri ble fulgt opp og situasjonen er så å si like ille i dag. Det tar for lang tid å tette lønnsgapet hvis vi fortsetter slik. Vi har derfor bedt regjeringen nedsette en ny kommisjon som kan foreslå nødvendige tiltak for framtiden, sier Markussen videre.

Vi kan ikke fortsette å godta at vi har såpass store lønns- og pensjonsforskjeller i arbeidslivet.

Trond Markussen, Nito

NITO mener at kommisjonen bør se nærmere på årsakene til det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og nødvendige tiltak. En kommisjon kan bidra til å identifisere treffsikre tiltak og komplettere systemene for lønnsdannelse.

Markussen understreker at en ny rapport fra en likelønnskommisjon må få konsekvenser og ikke bare havne i en skuff.

– Norge er kanskje et av verdens mest likestilte land, men vi har også forbedringspotensial. Vi kan ikke fortsette å godta at vi har såpass store lønns- og pensjonsforskjeller i arbeidslivet. Vi må komme dit at alle arbeidstakere, uavhengig av kjønn, omfattes av en lønnspolitikk der lønn er et viktig personalpolitisk virkemiddel, og hvor utdanning, kompetanse, ansvar og innsats belønnes, sier Markussen.