DUGNAD: På Rebel installeres skolelinux på brukte bærbare, som skal sendes til skolebarn i Ukraina (Fra venstre: Børge Johnsen, Oda Langedal Endestad, og helt til høyre, Malin Bruland). (Foto: NUUG)

Bruker sommerferien til å hjelpe skoler i Ukraina med pc-utstyr

NUUG er i full gang med å samle inn brukte bærbare pc-er som skal transporteres til skoler i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Krigen i Ukraina har vist hva it kan bety for å kunne ha et fungerende samfunn med god informasjonsformidling selv i vanskelige tider. Nå trenger neste generasjon it-spesialister utstyrshjelp dersom for å bli introdusert for det viktige faget. Ukrainske skolebarn har ikke samme tilgang til datautstyr som vi har her i Norge, i mange tilfeller er det bare et par maskiner på deling til hele klasser.

Det ønsker NUUG (Norwegian Unix User Group) og en gjeng idealister å gjøre noe med. Med dugnad, pizza og hjelp fra finalister i Miss Norway, får 5-10 år gamle bærbare datamaskiner installert Skolelinux, før de sendes til Ukrainske skoler. Installasjon skjer på Teknologihuset Rebel, på Universitetsgata 2 i Oslo. 

– Dette er gøy sier Miss Norway-finalist Oda Langedal Endestad.

Hun installerer Skolelinux på en 10 år gammel bærbar med 100 programmer laget for læring, pluss nettleser og kontorpakke.

– Her til lands lever vi veldig godt. Såpass godt at det for mange vil høres ut som et eventyr. Bruk og kast samfunn i overflod, sier Julie Marie Tollefsen, som også er finalist.

– Fremtiden sitter hos de unge, så det er utrolig viktig at vi som sitter i trygge Norge gjør det vi kan for å bygge opp tilbudet, og gi dem den utdannelsen de har krav på, mens hun gir tips til Børge Johnsen om hva han skal trykke på, for å installere.

DONASJON: Malin Bruland fra NUUG mottar tre IKEA-poser med bærbare maskiner fra Thorstein på Eidsvoll. Destinasjon: Ukraina. (Foto: NUUG)

Trenger flere maskiner 

Hele åtte personer kom på NUUG-dugnaden for å hjelpe Ukraina på onsdag 28. juni, og etter planen skal det komme like mange på neste arrangement; lørdag 8. juli. Hvis dugnaden fortsetter i samme tempo, er ikke oppmøtet det største problemet for den engasjerte gjengen.

– Nå går det så fort, at vi må samle inn flere brukte datamaskiner, sier Malin Brulands, leder av arrangørgruppa til NUUG.

– Vi har rett og slett ikke nok maskiner, selv om vi vet folk har mye utstyr liggende rundt, sier hun

Ifølge SSB har over halvparten av befolkningen liggende eldre brukte datamaskiner elever kan få i Ukraina.

Neste etappe

Malin har hentet og levert datamaskiner mellom Oslo og Trondheim til denne dugnaden. Neste etappe er imidlertid vesentlig lenger for maskinene. Da skal de transporteres 3500 kilometer til skoler i Ukraina.

– Det krever støtte til transport, sier Bruland og ber folk donere både brukte datamaskiner og penger. Det kommer godt med til diesel, overnatting, mat og ferge til de som transporterer datamaskinene til skoler i Ukraina

Idealistene har opprettet en spleis der det er mulig å bidra til det gode formålet.

Neste NUUG-samling med å installere brukte bærbare er til lørdag, og gjengen oppfordrer til å ta kontakt dersom du har vet om brukte bærbare maskiner som kan sendes til Ukrainske skoler.