TEST: Roccat Kone XP Air og Logitech G205 X-serie

GAMING: Både Roccat og Logitech kjører relansering av gamle favoritter. Til venstre Roccat sin Kone XP Air og til høyre Logitech G502 X Plus. (Foto: Roccat / Logitech)

G502 X og Kone XP Air: gjensyn med klassikere

Både Logitech og Roccat har kommet med relanseringer av klassikere - så hvordan farer de?

Publisert Sist oppdatert

Tre typer G502 X

Logitech velger å kjøre tre smått forskjellige mus, med forskjellige prisklasser. Logitech G502 X, G502 X LIGHTSPEED og G502 X PLUS koster henholdsvis 899 kr, 1499 kr og 1699 kr.

G502 X har redesignet formen på forgjengeren G502, og har en rekke oppdaterte funksjoner. Som introduksjonen av Lightforce optisk-mekaniske hybridbrytere. G502 X kommer med reversibel DPI-shiftknapp, som kan fjernes for å passe en rekke håndstørrelser og grep.

I tillegg har den et redesignet scrollehjul med høyere stabilitet og redusert vekt, samtidig som det bevarer G502 sin dual hyper-fast infinite scroll og ratchet modes. Det er også USB-C-lading for trådløse versjoner.

De tre musene har alle lightforce-brytere, hero 25k-sensor og dermed 25,600 DPI. De har samme antall knapper som kan tilpasses. Den største forskjellen er kun de to i det øvre sjiktet er trådløse, og toppmodellen er den eneste med RGB-farger.

Stygg, men digg

Skal jeg være helt ærlig syns jeg denne musa er skikkelig stygg. Plasten ser billig ut og jeg liker ikke det skinnende materialet. Skal man tenke funksjon over design, så er jeg litt mer fornøyd. Den er god å holde, og det er intuitivt å nå de ulike knappene. Jeg kan spille lenge uten at det blir ukomfortabelt, og det er vel verdt noe.

Programmering av knappene i Logitech G Hub er intuitiv, selv om programvaren i seg selv slår seg på når det passer for den. Scrollehjulet med toggling for flytende scroll eller stagget scroll er også en fin touch som øker presisjonen på det du gjør. Likevel er det ikke helt nøyaktig utførelse: enten flyter den for mye, eller når den er ratchet så blir det millimeter eller meterhopp.

Selv har jeg håndflategrep, og syns musa er komfortabel. Det virker som at fingertupp-grep eller klo-grep også er alternativer med G502 X.

Kone XP Air

Også Roccat har oppdatert en av sine klassikere, nemlig Kone XP. Den oppgraderes til å være trådløs, med bluetooth og den kommer med en ny hurtig-ladedock. Prisen er dog noe stivere enn alle Logitech sine, med sine 1799 kr.

Kone XP Air tilbyr 3D RGB-belysning, så vel som ROCCATs presise Owl-Eye 19K DPI optiske sensor. Ergonomisk utforming skal gi komfort for lengre timer med lek, mens flere knapper pluss Kone XP Airs 4D-hjul utvider musens muligheter til 29 programmerbare funksjoner.

Du kommer ikke forbi det: Kone Xp er pen. Valget om å ha RGB-lys gjennom hele karroseriet er klokt, for det passer godt med musen. Det at den endrer farge basert på hva du trykker på er også en fin touch.

Likevel: selv om den er behagelig å holde får jeg ikke like godt grep om denne som G502 X. Jeg har små hender, så dette er sikkert enklere for noen med større hender eller annet grep.

Sammenlignet

G502 X har litt flere DPI, som kan spille inn for de mest avanserte gamerne. På den andre siden har XP Air flere knapper man kan justere.

Roccat har et mye penere utseende enn G502 X. Ikke bare når det gjelder RGB-lysene, som jo tross alt kun er med på Logitechs dyreste utgave, men også på generell basis. XP Air er mer matt, og det er mykere linjer mellom de ulike komponentene.

Den er angivelig bare 7 gram forskjell i vekt fra g502, men det er merkbart at Kone XP Air er lettest. Det kan også påvirkes av utformingen til musene, der G502 Xer litt lengre og bredere enn Kone XP Air. For meg er det et klart hopp i komfort fra XP Air til G502 X. Jeg rekker over mer av musa med hånda i en komfortabel posisjon på G502 X, mens på XP Air føler jeg enten at hånda ligger feil eller at jeg ikke har god nok rekkevidde på knappene.

Konkret så må jeg lenger “bak” med hånda på XP Air enn jeg må på G502 X - noe som sier meg at den er best for folk med store hender.

Konklusjon

Roccat er et prishopp fra Logitech. Er det verdt det? Nja. Ladedocken er praktisk, og designet er pent. For de mest rutinerte gamerne handler det vel om DPI kontra knappeinstillinger - G502 X har høyest DPI, mens XP Air har flere knapper.

Man trenger også programvare for å tilpasse knappene, og der har Roccat kun støtte for Windows mens G Hub kan brukes på både Windows og Mac.

G502 X, Kone XP Air - de er begge gode gamingmus som er enkle å anbefale til gamere med behov for finjustering og en behagelig spillopplevelse.