LYSE-SJEFEN: Toril Nag har vært med Lyse tele fra starten i 2002. Nå er verdien på Lyses televirksomhet nær 13 milliarder kroner. Arkivfoto
LYSE-SJEFEN: Toril Nag har vært med Lyse tele fra starten i 2002. Nå er verdien på Lyses televirksomhet nær 13 milliarder kroner. Arkivfoto

Lyse tele verdt nesten 13 milliarder

Styret i eierselskapet Lyse har nylig takket nei til et bud på televirksomheten på ti milliarder kroner. Budet var for lavt. Verdien er nesten 13 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en fersk verdivurdering som Deloitte har utført, er Lyse tele nå verd mellom 12,4 og 12,7 milliarder kroner. Den forrige vurderingen i 2013 var på åtte milliarder på selskapsnivå. Gjelden er tre milliarder. Lyse betalte utbytte på 420 milliarder til eierne for 2015. Tallene viser at Lyse tele har hatt en eventyrlig verdiutvikling bare de tre siste årene.

Et bud på ti milliarder var derfor ikke en gang så nært markedsverdien at styreleder Harald Espedal fant det påkrevd å orientere eierne der Stavanger kommune er den største med 43 prosent. Det er Dagens Næringsliv som skriver dette i dag. Også at Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø sier at hun syns eierne burde vært orientert om budet.

Selger ikke gullruven

Sandnes-ordfører Stanley Wirak er imidlertid krystallklar:

- Vi har enorme verdier i Lyse. Hadde vi cashet ut Lyse hadde vi vært gjeldfrie Jeg er hundre prosent imot å selge. Det gjorde de på Sørlandet, der de solgte seg ut av kraftselskapet og plasserte pengene i et fond som gikk adundas. Plutselig var gullgruven vekk. Altibox er et stjerneeksempel på hva vi kan få til hvis vi har økonomiske muskler, kunnskap og tør satse, sier Wirak til Dagens Næringsliv.