OLED: Gi F i f-tastene, si hei til flerfunksjonell OLED-list (Foto: Apple)
OLED: Gi F i f-tastene, si hei til flerfunksjonell OLED-list (Foto: Apple)

Her er nye MacBook Pro

Lang ventetid til tross - nye MacBook Pro gjør et skikkelig byks.

Publisert Sist oppdatert

For 25 år siden lanserte Apple sin første notebook. Nå kommer neste generasjons bærbar kraft, med en aldri så liten innovasjon.

Nye MacBook Pro kommer i to størrelser, 13 og 15 tommer. Og det er skjermen(e) det virkelig dreier seg om med disse nye modellene. Med 500 nits er de 67 prosent mer lyssterke enn forgjengeren. Det er selvfølgelig en Retina-skjerm, og den er like tynn som skjermen på en 12-tommer MacBook. 

To-skjerm

Skjermen har også for første gang et utvidet P-3 fargespekter, tilsvarende 5K iMac-en, iPad Pro 10-tommeren og nye iPhone 7. I tillegg er skjermteknologien optimalisert for energieffektivitet. Oppløsningen er 2880 ganger 1800 for 15-tommeren, og 2560 ganger 1600 for 13-tommeren.

Og da har vi bare snakket om selve hoveddisplayet. Nye MacBook Pro har faktisk en ekstra skjerm, i form av en liten OLED-lyslist (også denne Retina) til erstatning for funksjonstastene i dagens modeller. Apple kaller dette for Touch Bar

Denne lyslisten er berøringssensitiv, og innholdet i skjermen tilpasses applikasjons-konteksten. Den kan inneholde funksjonsknapper spesielt tilrettelagt for eksempel for Microsoft Office eller iTunes, men den kan også vise miniatyrbilder eller fargeflater i forbindelse med fotoredigerings-applikasjoner som Adobe Photoshop. Funksjonene kan også tilrettelegges selv.

Touch Bar kan skjelne mellom ti ulike berøringspunkter, så med andre ord kan alle fingrene samtidig bruke flaten til å kontrollere programmer.

Fingeravtrykklås

Ved siden av Touch Bar-skjermen er det også en Touch ID-sensorflate slik at man kan låse opp Mac-en med fingeravtrykk. I steder der Apples betalingsløsning Apple Pay er integrert, vil også dette støttes. Sensoren takler også ulike brukere for pålogging til ulike konti. Alt dette er muliggjort av en sikker enklave i en helt ny Apple-chip kalt T1.

Maskinen er også tynnere enn tidligere. Bort er det slanket inn/ut-porter bortsett fra fire USB-C kontakter med støtte for Thunderbolt 3. Enhver av disse kan brukes til lading, samt tilkobling av eksterne enheter. Og faktisk finnes fremdeles 3,5 mm hodetelefonkontakt. Borte er altså SD-kortleser, HDMI-kontakt og MagSafe-plugg.

Nyere tastaturteknologi

I tillegg er det nå samme type tastatur som det er i lille MacBook med tolvtommer-skjerm. Dette er taster av en helt ny type, som bruker en grunnere kuppel-mekanisme enn de tradisjonelle saksearmene som sitter under konvensjonelle tastaturer. De nye er en videreutvikling av denne teknologien, og de er også grunnere og mer plassbesparende. Men de kan kreve noe tilvenningstid. 

Og mens vi snakker om tastatur-området: Også den magiske Force Touch-styreflaten er større, nå faktisk dobbelt så stor som før. Det vil si at disse modellene får samme teknologi som lille MacBook, med haptisk feedback.

Ytelse

Maskinen er også lettere enn før. 15-tommeren veier ikke mer enn 1,8 kg, cirka ti prosent mindre enn tidligere. Til sammenlikning veier 13-tommeren 1,3 kg, også dette 200 gram mindre enn før. Batterilevetiden oppgis til ti timer.

Også tynnheten er økt, med nå kun 14,9 og 15,5 millimeter tykkelse, henholdsvis. Likefullt er det funnet plass til kraftigere høyttalere.

Det er benyttet 6. generasjon tokjerners Core i5-prosessorer med eDRAM, tokjerners Core i7-prosessorer med eDRAM og firekjerners Core i7 Intel-prosessorer. 13-tommeren med Touch Bar (det finnes også en ny modell uten) begynner på 2,9 GHz klokkefrekvens, mens 15-tommeren går helt opp til 2.9 GHz quad-core Intel Core i7 med Turbo Boost opp til 3,8 GHz.

13-tommeren har integrert grafikk av typen Intel Iris Graphics 540/550, mens 15-tommeren kan konfigureres opp til diskret grafikkort av typen AMD Radeon Pro 460 med 4GB ved siden av integrert Intel HD Graphics 530. I tillegg kan eksterne skjermer drives over Thunderbolt på samme grafikkort.

PCIe SSD-diskene er raskere, og starter med 256 GB plass og kan konfigureres opp til 1 TB. Dog er dette on board, og kan ikke oppgraderes internt. Eksternt kan Thunderbolt 3 håndtere en båndbredde på inntil 40 Gbps. Modellene har dessuten enten 8 GB eller 16 GB minne RAM, henholdsvis.

Les mer om nye MacBook Pro hos Apple her. Sjekk ut en promo-video nedenfor.