GALLERI: Bruk pilene for å navigere mellom bildene.
GALLERI: Bruk pilene for å navigere mellom bildene.

Seks ting du må vite om USB-C i nye MacBook

Er du klar for et sprang ut på 70.000 favners dyp?

Publisert Sist oppdatert

De som bruker mus til Mac-en vil ha lagt merke til Apples fobi for mer enn én knapp. Historien gjentar seg når selskapet nå har klart å slanke antallet inn- og ut-dataporter på nye MacBook ned til én. Er du klar for det?

Apples nye nålvekter-bærbare MacBook har spart på det meste, inkludert tilkoblingsporter. Kun én port av den nye USB-C-typen er den funnet plass til - og den skal på toppen av det hele også stå for strømforsyningen. 

Apples rasjonell er som følger: Du lader maskinen hjemme, og dermed blir porten ledig når du tar den med deg ut i mobil tilstand. Og hvis ikke det er godt nok for deg, er vi mer enn glad for å kunne selge deg en adapter, også. Problem løst.

Men selv om Apple kun har tillatt en eneste port i det nye vidunderet (nye Chromebook Pixel har to), er porten i seg selv ganske så fiffig. Den leverer strøm (faktisk begge veier) og AV-signaler, raskere datasignaler som er bakover-kompatible med USB 3 og 2, og er ikke minst symmetrisk. Spesielt sistnevnte appellerer til Apple-crowden, men den samme gjengen vil nok savne den magnetiske MagSafe-kontakten. 

USB 3.1 er bakoverkompatibel

Den gode nyheten er at USB-C er bakover-kompatibel. Ulempen, om man kan kalle det det, er at formfaktoren er annerledes. Så selv om du kan bruke eksisterende USB 3- og 2-disker og liknende, vil du trenge en adapter.

Ingen USB 3.1-enheter

USB 3.1 kan yte opptil 10 Gbps i dataoverføring - like mye som Thunderbolt 1. Men hva hjelper vel det når det knapt nok finnes periferi-produkter på markedet? Disse vil opplagt komme, men til å begynne med vil dette ta litt tid. Selv på pc-markedet vil det ta litt tid før hovedkort med USB 3.1-brikkesett er på plass.

Og selv om vi har sett eksterne disker fra LaCie og minnepinner fra SanDisk med USB-C tilkobling, betyr ikke det nødvendigvis at de yter fullt opp mot spesifikasjonene. Som sagt: Gi det tid.

Ikke gi opp Thunderbolt riktig enda

Apple og Intels Thunderbolt-protokoll er fremdeles USB-C overlegen i båndbredde. Er du proff, kan dette fort bety en del, men da er du kanskje heller ikke i MacBook-målgruppen.

Men sitter du på en del Thunderbolt-perifer, lurer du kanskje på om disse er kompatible med USB 3.1. Og ikke minst hva som skjer i utviklingen med denne standarden i tiden fremover.

Godt nytt: Under årets Mobile World Congress i Barcelona ble det fra offisielt hold i USB Implementers Forum (USB-IF) sagt at det teknisk er mulig å føre et Thunderbolt-signal på både kobber og fiber via USB 3.1.

Intel skal ha bekreftet dette, men det gjenstår å se om maskinvaren vil komme.

Du vil trenge en hub

Det er ikke usannsynlig at du har færre USB-porter enn det du trenger allerede i dag - med andre ord har du antakelig en USB-hub. Og det samme vil du trenge for USB-C på en ny MacBook. I hvert fall dersom du har planer om å koble til en ekstern skjerm samtidig som du lader maskinen, eller kobler til en USB-disk. Heldigvis selger Apple en del adaptere - ulempen er at disse ikke er billige. Formodentlig en tidsfaktor, også dette, siden USB 3.1 er en bransjestandard.

USB blir raskere

USB-IF sier at de har simulert en båndbredde på opptil 20 Gbps med USB 3.1, med andre ord det samme som dagens Thunderbolt 2 allerede har. På sikt er dette gode nyheter, spesielt med 4K-video i horisonten.

På den andre siden er det mulig at arbeidet med å bruke USB-C som en universell ladestandard vil bli gitt prioritet, så det kan ta tid før hastigheten blir på par med Thunderbolt.

iPhone og iPad?

Men hva med Lightning-kontakten, Apples proprietære kontakt for å lade iPhone og iPad? Blir den beholdt, eller vil også USB-C fôre disse? Det hadde unektelig vært hendig med kun én lader, spesielt siden en MacBook-lader vil ha mer effekt enn den rimeligste iPhone-laderen som typisk følger med.

Nokia har forøvrig en tablet som bruker USB-C til dette formålet, og kontakten er fysisk ikke nevneverdig større enn Lightning-kontakten. Men hos Apple kan det jo ikke bli tynt nok for tiden, så det spørs. Ikke engang adaptere finnes det, og det gir kanskje en viss indikasjon.

Adaptere

For øvrig nevner vi at Belkin har annonsert en rekke adaptere til USB-C - se her. Apples egne, offisielle adaptere finner du her.

Via Macworld.com