LUDDE PÅ SAKEN: Roboten Ludde skal avlaste sine menneskelige kollegaer i Norli.

Norli setter robot på drittarbeid

Norli har inngått et samarbeid med Ludico for å teste ut ny robotteknologi.

Publisert Sist oppdatert

– Vi i Norli ønsker å benytte våre ansatte på den beste måten, ikke tvinge ressurssterke medarbeidere til å sitte med «robotarbeid», forteller Hans Erik Krogh-Bjørnerud, økonomidirektør for Norli AS.

Robotarbeid for roboter

Det er roboten Ludde som avlaster ansatte i Norli, skriver Norli på Linkedin. Ludde er en software-robot, som benytter RPA-teknologi, forkortelse for Robotic Process Automation. Med andre ord så kan datamaskinen Ludde bli lært opp til å gjøre repeterende arbeid i et grafisk brukergrensesnitt. Ludde hadde sin første arbeidsdag hos Norli i august 2021, og har på under 140 dager gjennomført arbeid tilsvarende ca 40% av et årsverk.

Trekker roboten ut av de ansatte

Det startet med et pilotprosjekt i Norlis lønnsavdeling, der de ansatte brukte mye tid på å registrere store mengder av samme type data. Dette kaller Norli for ensformig arbeid som kan føles ganske hjerne- og hjerteløst. Nå er også Ludde i gang med å lære seg prosesser i andre avdelinger, som Regnskap, Controlling og Grunndata.

– Vår visjon er å trekke roboten ut av de ansatte, bekrefter Vegard Tronhus, partner og med-grunnlegger hos Ludico AS. På den måten blir ikke smarte folk satt til å gjøre dumme oppgaver.

Det er ansatte i Norli som må lære opp Ludde, og han blir en slags digital kollega som skal lette arbeidsbyrden. Norli skriver at han ikke kan tenke kreativt eller utføre problemløsing, men da heller ikke kjede seg eller trykke feil. Skulle han møte et problem den ikke er trent på å løse, hopper Ludde over oppgaven og varsler sine kollegaer.