VIKTIG TRENING: Sikkerhetsguru Mikko Hypponen tror år med angrep fra Russland har gitt Ukraina verdifull trening på cyberangrep før invasjonen fant sted. (Foto: Anders Løvøy)

– Overrasket over at vi ikke ser mer fra Russland

Sikkerhetsguru Mikko Hypponen lettet over fraværet av russiske cyber-angrep.

Publisert Sist oppdatert

Utspillet kom fra talerstolen på CIO Forum Sikkerhet på Oslo Kongressenter i dag. Hypponen er grunnleggeren bak sikkerhetsselskapet Fsecure som nylig skilte ut Withsecure for dedikert satsing mot bedriftsmarkedet. Han har også fått en lov oppkalt etter seg, Hypponens lov, som sier at hvis noe er smart er det også sårbart. Etter fjorten år med kontinuerlige cyber-angrep fra Russland er han overrasket over at vi ikke ser mer aktivitet etter at angrepet mot Ukraina startet.

– De har hatt suksess med cyberangrep og bruk av sosiale medier for å påvirke opinion i fjorten år. Jeg er glad, men også overrasket over at vi ser så lite som vi gjør nå, sa han.

Han spekulerte i om en av grunnen kunne være at Ukraina både har svært høy kompetanse, og har år med trening i å håndtere russiske angrep.

– Når vi trener, handler det om mulige scenarioer mot mulige mål. De har trent på faktiske angrep mot faktiske mål i mer enn ti år.

De første dagene av krigen var det massive køer ved grensen fordi datasystemene til grensekontrollen var satt ut av spill.

– De første dagene av krigen var det massive køer ved grensen fordi datasystemene til grensekontrollen var satt ut av spill. I dag, når jeg har videokonferanser med Lviv er forbindelsen like god eller bedre enn til Stockholm. Den Ukrainske innsatsen for å holde alt i gang er enorm, sa han.

Norge særlig utsatt

Til Computerworld sa han at blant norske mål er det logisk at energisektoren er mest utsatt framover, og her spiller Norge en sentral rolle med våre leveranser av gass og olje.

– Hvor vil det være viktig å treffe? I lys av det vil norsk energisektor være et naturlig hovedmål, sa Hypponen til Computerworld i bakkant av talen.

– Det er angrep de kan gjøre uten at det kan bli sett på som en krigshandling, fordi det er vanskelig å bevise akkurat hvor det kom fra. Effekten av et cyberangrep kan være det samme som et fysisk angrep, sa han.

Den store fordelen med cyber-angrep er at de er effektive, billige og mulige å nekte for. Det er mye vanskeligere å nekte for et angrep med en bombe eller et missil.

Hvis Russland ville påvirke beslutningen er de sent ute allerede.

– Cyber-angrep har alle disse kvalitetene, derfor er det overraskende at vi ikke ser mer til det, sa han.

NATO-utvidelser

Et annet område Hyponen hadde ventet seg større aktivitet enn vi ser er påvirkning av opinion i forbindelse med svensk og finsk NATO-medlemskap. Denne prosessen går så fort i Sverige og Finland at en eventuell kampanje for å påvirke befolkningen burde startet alt for en tid siden.

– Hvis Russland ville påvirke beslutningen er de sent ute allerede. Det er overraskende, for jeg ville tro at en så stor ekspansjon av grensen mot NATO ville gjøre dem mer aktive. Jeg er overrasket, men glad for at de ikke har gjort mer.