Ministeren til USA for helselæring

Reiser til San Francisco for å lære om bruk av it i helsesektoren.

Publisert Sist oppdatert

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tar seg en pause fra sykehuskrangler og ventekøer i helse-Norge, og setter seg i helgen på flyet over Atlanterhavet. Turen går til San Francisco, hvor man finner noen av verdens mest moderne og innovative helseorganisasjoner.

De siste årene har en rekke personer fra helsesektoren i Norge tatt turen til California. Den forrige helsemisistern, Bjarne Håkon Hanssen, var en av dem. Det medførte blant annen startskudden for Samahndlignsreformen.

Nå er det Strøm-Erichsens tur. Hun besøker USA fra mandag 3. til torsdag 6. januar.

Program

Statsråden får en frisk start på 2011. Allerede mandag kl 09.00 starter hennes besøk hos Kaiser Permanente (KP), som anses som verdens best organiserte helseorganisasjon. I denne organiseringen, som setter pasienten sentral i behandlingskjeden, har it, elektroniske pasientjournaler og fritt flyt av informasjon sentrale roller.

Delegasjonen starter med en orientering om Kaisers integrerte helsemodell, om hvordan primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten arbeider sammen, og hva det betyr for pasienten, for kvaliteten og for kostnadskontrollen.

Statsråden vil også få oppdatering om hvordan KP bruker helse-it og måling av kvalitet. Med disse virkemidler reduseres antallet innleggelser. Hun får også en visning av selvbetjeningssystemer på internett innen helse.

Healthworld-konferransen i november i Oslo møtte Strøm-Erichsen den tidligere Kaiser Permanente-strateg Andy Wiesenthal.

Få Computerworlds nyhetsbrev om helse og it.

Avansert sykehus

Senere på mandag besøker hun US Department of Veterans’ Affairs, The San Francisco VA Medical Center, San Francisco. Der får hun en oppdatering om organisering og strategi for helseoppfølging av veteraner, og bruk av elektronisk journal og andre tekniske verktøy.

Tirsdag besøker Strøm-Erichsen El Camino, kåret til et av verdens mest teknologisk avanserte sykehus av magasinet Popular Science.

Helse- og omsorgsministeren vil også besøke det kommersielle it-selskapet Cisco, med fokus på hvordan samarbeidet mellom ulike tilbydere av helsetjenester kan bedres.

I tillegg til en rekke andre møter om helse treffer Strøm-Erichsen også helse- og omsorgsminister Kathleen Sebelius og leder for avdeling for global helse, Nils Daulaire i Washington.

Hele programmet finner du her.