FAKTA: Mobilen kan lade noe raskere hvis man skrur den av eller setter den i spare- og flymodus. (Pressefoto: Elkjøp)
FAKTA: Mobilen kan lade noe raskere hvis man skrur den av eller setter den i spare- og flymodus. (Pressefoto: Elkjøp)

Smålading er helt greit

Har du noen gang lurt på hva som er optimal ladetid for mobilen din? Her får du fem fakta om mobillading.

Publisert Sist oppdatert

Å lade mobilen er noe de fleste nordmenn gjør så å si daglig. Likevel er det en rekke ting Ola Nordmann lurer på vedrørende dette.

– Kundene våre spør oss i butikk om dette hver eneste uke, og blant det de lurer aller mest på er om det finnes en optimal ladetid for mobilen. Dette sier Thomas Brandsnes, som er salgssjef for Telecom i Elkjøp, i en pressemelding. 

– Her svarer vi at dette selvsagt vil variere fra telefon til telefon – beroende på hvor stort batterier er - men at et sted mellom 2,5 og 3 timer bør være god ladetid. Her bør man også sjekke infomateriellet som kommer med mobilen, forteller han.

Et annet spørsmål som gjerne også dukker opp er hvor vidt det er skadelig å avbryte ladingen før batteriet er helt fullt.  

Smålading - helt greit

– Alle mobiltelefoner som selges i dag kommer med batterier som tåler såkalt smålading og batteriet vil dermed ikke ta noe skade av å bli ladet delvis opp, sier Brandsnes i pressemeldingen. men han presiserer at man heller ikke vil få noen økt effekt av å velge smålading fremfor å lade helt opp i en omgang.

– Det spiller kort og godt ingen rolle hvordan man velger å lade batteriet, sier han.

Brandsnes forteller videre at mobilen faktisk lader raskere hvis man setter den i fly- eller sparemodus og dersom man skrur den av, rett og slett fordi den da bruker mindre strøm. Hvor stor denne effekten er vil imidlertid variere fra telefon til telefon. 

Bruk av Ipad-lader

Ifølge Elkjøp er det også mange som lurer også på om man kan lade mobilen raskere hvis man bruker en kraftigere lader, for eksempel dersom man lader en iPhone med en iPad-lader. Her er det dessverre ingenting å hente. Grunnen til dette skal være at det er telefonen som ”bestemmer” hvor mye strøm den skal ta imot, og laderen vil da tilpasse styrken etter dette.

–På den annen side så skader det heller ikke å bruke en kraftigere lader, sier Brandsnes.

Ifølge pressemeldingen er det heller ikke skadelig for batteriet om du lader det helt opp, selv om telefonen er flunkende ny. 

– Nei, dette vil ikke ha noen som helst negativ effekt på batteriet eller skade det på noe vis. Så dersom man vil lade en ny mobil helt opp idet man har pakket den opp av esken så går det helt fint, avslutter Brandsnes.