NETTHANDEL: Mer og mer av julehandelen gjøres via mobil og nettbrett.

Kraftig vekst i julehandel via mobil

Bare japanerne handler mer via mobil og nettbrett enn nordmenn.

8,5 milliarder kroner vil nordmenn handle for på nettet i år i perioden november-desember. Eller i snitt 2.226 kroner per nettbruker.

De to månedene november og desember er viktige for netthandelen. Over 20 prosent av netthandelen vår finner sted da, viser en analyse av netthandelen som Adobe har utført.

Handler mest 30. november

Basert på analysen kommer Adobe Digital Index nå ut med en spådom at nordmenn vil handle for 263 millioner kroner på nettet på julehandelens travleste dag, «Kybermandag» 30. november.

- Nordmenn ventes i år å gjøre en fjerdedel av nettjulehandelen fra mobile enheter, en økning på 25 prosent fra i fjor. Det plasserer nordmenn i verdenstoppen på mobil julehandel, bare slått av japanerne, sier Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef hos Adobe.

 Gjennom Adobe Digital Index har Adobe analysert nettjulehandelen basert på 20 milliarder besøk hos 4.500 nettbutikker over hele verden.

Toppene i julehandelen varierer fra land til land. I Norge forventes netthandelen å nå sitt høydepunkt mandag 30. november, med et samlet beløp på 263 millioner kroner. De andre nordiske landene er noe tregere og forventer alle å nå toppen en uke senere, nærmere bestemt den 7. desember, fremgår det av pressemeldingen fra Adobe.

Bekvemmelighet

Adobe tror det i stor grad er bekvemmelighet som gjør at stadig flere velger netthandel fremfor å gå i butikken.

- Julegavene kan kjøpes samtidig, gjerne fra sofaen hjemme og uten stress og mas, bestilles ferdig innpakket og bli sendt direkte til mottakeren, sier Schyum.

Adobe påpeker at man kan spare mye på å handle på utenlandske nettsteder hvis man gjør det på riktig tidspunkt. Høsttakkefesten – Thanksgiving Day – i USA er et viktig tidspunkt. Da er det salg og rabatter i mange online-butikker, men merk at prisene er som lavest dagen etter. Thanksgiving er fjerde torsdag i november i USA – i år torsdag 26. november.

I USA er dessuten Black Friday en dag å merke seg for dem som er ute etter gode prisavslag. Dette er fredagen i uka etter Thanksgiving. Eller man kan vente til romjulssalget og det tradisjonelle januarsalget.

Vil du studere Adobe Digital Index-rapporten mer i detalj, finner du den her.