FAMILIEN: Den nye Sony Xperia X-familien, fra venstre modell X, modell XA og modell X Performance. (Foto: Sony)
FAMILIEN: Den nye Sony Xperia X-familien, fra venstre modell X, modell XA og modell X Performance. (Foto: Sony)

Sony med ny Xperia-serie

Etter flere år med Xperia Z-modeller går Sony nå videre i alfabetet og lanserer sin første Xperia X-modellserie.

Sony kaller selv to av nykommerne for flaggskip-modeller, mens den rimeligste, Xperia XA, skal «briljere i mellomklassesegmentet», for å bruke Sonys egen formulering.

Det gjenstår å se i hvilken grad de nye Sony-mobilene vil briljere på markedet. Sony har slitt med å komme opp på salgsnivået til Apple og Samsung, noe for eksempel Netcoms månedsstatistikker har vist gjennom lang tid.

PC World har i en tidligere testomtale av Xperia Z5 kommentert at mobilen var såpass bra at den fortjente et bedre salg enn den hadde i Norge, og at ikke minst kameraet var et viktig element i denne vurderingen.

De nye Xperia X-modellene kommer med enda bedre kameraløsninger og skulle derfor ha gode sjanser til å få gode testomtaler.

Sony Xperia X-mobilene kommer i salg i Norge til sommeren og vil spenne over et prisregister fra cirka 3.000 kroner til cirka 7.000 kroner.

Xperia X Performance

Sony Xperia X Performance er den nye toppmodellen. Den er ventet på markedet rundt månedsskiftet juni/juli og er foreløpig prissatt til om lag 7.000 kroner.

I tilknytning til presentasjonen av de nye modellene på den store mobilmessen i Barcelona denne uka varslet Sony at den endelige prisen vil bli fastsatt ved lanseringen til sommeren.

Performance-modellen har en rask Qualcomm Snapdragon 820 firekjerners 64-bits-prosessor og er den eneste av de tre modellene som er vann- og støvtett i henhold til IP65/68-normen.

Dette betyr at den tåler regn og å bli skylt under kranen, så sant alle porter og beskyttelser er helt lukket. Men noe undervannskamera er mobilen ikke.

Ellers har Xperia X Performance tre gigabyte internminne og Flash-lagringsplass på 32 gigabyte. Alle de tre Xperia X-modellene støtter i tillegg Microsd-kort på opptil 200 gigabyte.

Batterikapasiteten er på 2700 milliamperetimer med mulighet for hurtiglading, der 10 minutters lading skal gi strøm til 5,5 timers bruk. Ved vanlig bruk skal batteriet holde til to dagers bruk, ifølge Sony.

Skjermen er på fem tommer diagonalt med full HD 1080p-oppløsning.

Xperia X

Sony Xperia X er ni gram lettere enn Performance-modellen – 156 gram i stedet for 165 gram – og er utrustet med en Qualcomm Snapdragon 650 seks-kjerners 64-bits-prosessor. Som storebroren har også denne modellen fingeravtrykksleser, samt samme minne- og lagringskonfigurasjon.

De oppgitte tekniske dataene sier imidlertid ingenting om vann- og støvtetthet.

Skjermstørrelse og oppløsning er den samme som på X Performance. Også batteritiden oppgis som like lang, opptil to døgn, selv om batteriet har litt lavere kapasitet, 2.620 mAh.

FIRE FARGER: De nye Sony Xperia X-modellene kommer i fire farger, av Sony benevnt som hvit, sort, lime gold og rose gold. (Foto: Sony)
FIRE FARGER: De nye Sony Xperia X-modellene kommer i fire farger, av Sony benevnt som hvit, sort, lime gold og rose gold. (Foto: Sony)

Xperia X vil trolig ende på rundt 5.800 kroner når den kommer i salg i månedsskiftet mai/juni.

Xperia XA

«Folkemodellen» Sony Xperia XA ser ut til å få en pris på rundt 3.000 kroner og er ventet i salg i juni. Den er litt lettere enn de to andre, 138 gram.

XA-modellen har en Mediatek Helio P10 åtte-kjerners 64-bits-prosessor. Internminnet er litt mindre enn på de to andre, to i stedet for tre gigabyte, og Flash-lagringsminnet er på 16 GB. Men også denne kan ta Microsd-kort på opptil 200 gigabyte.

Skjermen er like stor som på de to andre, men har litt lavere oppløsning, HD-oppløsning på 720p.

Også denne modellen er oppgitt med to døgns batteritid, basert på en kapasitet på 2.300 mAh.

Bedre kameraer

Kameraene er en viktig arena for konkurransen mellom mobilkameraene, og de nye Sony-modellene er ikke noe unntak. Kameraene blant Xperia Z-modellene har fått mange lovord i tester, inkludert hos testlaboratoriet Dxomark.

MEGAPIKSLER: Sony fortsetter med 23 megapiksler på hovedkameraet på Xperia X og X Performance. (Foto: Sony)

Nå har Sony-ingeniørene gått et skritt videre og utviklet det Sony kaller Predictive Hybrid Autofocus på Xperia X og X Performance. Her har Sonys mobilavdeling fått hjelp fra ingeniørene som står bak Sonys a-systemkameraer.

Teknologien for forutsigbar hybrid autofokus følger motivet, forutser motivets bevegelser og holder alltid motivet i fokus, hevder Sony. Det gjenstår naturligvis å se om løsningen fungerer så godt i virkeligheten som Sony hevder.

Xperia X og X Performance har en 1/2,3-tommers bildesensor med oppløsning på 23 megapiksler, som på Xperia Z5. Selfiekameraet er oppgradert fra fem til til 13 megapiksler.

Den litt enklere XA-modellen har hovedkamera på 13 megapiksler og selfiekamera på åtte megapiksler. Autofokusen her omtales av Sony som Hybrid Autofocus, uten ordet Predictive foran.

Kameraene i Sony Xperia X-mobilene er utstyrt med en 5x digital zoom, som i praksis bare beskjærer bildet.

Hovedkameraet i X og X Performance har samme lysstyrke som før, f/2. Brennvidden tilsvarende 24 millimeter, altså en god vidvinkel, og med Steadyshot-beskyttelse mot kamerarystelser. Lysømfintligheten er på opptil ISO 12.800 for foto og ISO 3.200 for video.

Kameraene kan ta opp video i Full HD.

Så nå har Sony altså beveget seg fra bokstav Z til X i alfabetet. Hva Sony-folkene velger når de føler at også den bokstaven er oppbrukt, gjenstår å se. Vi tviler på om selskapet er så nordisk orientert at det blir Æ, Ø eller Å…

Konseptprodukter

På mobilmessen i Barcelona presenterte Sony også et lite utvalg konseptprodukter, som altså er produkter det ennå ikke er besluttet å sette i produksjon.

Det ene var et tilnærmet spionkamera for forbrukermarkedet, Xperia Eye, myntet på å dokumentere hverdagens begivenheter.

De andre produktene omfattet trådløse øretelefoner, en projektor som enkelt viser familiebildene og annen informasjon direkte på veggen, en digital personlig agent som blant annet kan styre elektronikken i hjemmet og en Bluetooh-modul for å styre musikk og få navigasjonsinstrukser i bilen.