FLEKSIBEL: Panasonic lanserer nå sin mest fleksible Toughbook noensinne, CF-20. (Foto: Panasonic)
FLEKSIBEL: Panasonic lanserer nå sin mest fleksible Toughbook noensinne, CF-20. (Foto: Panasonic)

Toughbook-hybrid testet i Norge

Panasonic lanserer sin første robuste Toughbook-PC med avtakbar skjerm. Norske Statnett-kontrollører har testet den i felten.

Først i februar neste år begynner leveringen av Panasonics nye Toughbook-PC, CF-20, den først hybrid-PC-en med avtakbar skjerm i robust-sjangeren. CF-20 er en videreutvikling fra Panasonics Toughbook-bestselger CF-19.

Statnett-test

Statnett har fått anledning til å prøve ut nye Toughbook CF-20 i en to-ukers evalueringsperiode i høst og opplevde at brukerne var fornøyd med både skjermen og med nye bruksområder.

Statnett er systemansvarlig for det norske kraftnettet og drifter omtrent 11.000 kilometer med høyspentledninger og 150 kraftstasjoner over hele landet.

– Fordelen med Toughbook er at vi elektronisk kan lagre alt vi observerer uansett værforhold. Med kameraet i CF-20 kan vi også ta bilder av feilsituasjoner og legge det direkte inn i rapportene våre, sier Rolf Broch, prosjektleder hos Statnett.

Hvorvidt Statnett kommer til å kjøpe den nye Panasonic-maskinen, er ikke kjent, men selskapet satt i hvert fall igjen med positive erfaringer etter evalueringen i felten.

– CF-20 har en klar og lys skjerm som registrerer alle bevegelser vi gjør med fingre eller penn. Vi har også opplevd at den er betydelig lettere og gir god fleksibilitet til våre kontrollører ved at de kan hekte av skjermen og ikke ta med hele tastaturet ut i felten, sier Broch.

Windows 10 – eller 7

CF-20 er den første robuste Toughbook som leveres med Windows 10. Det er Windows 10 Pro som er installert på maskinen når man kjøper den, men Panasonic er forberedt på at den skal brukes i bransjer og næringer der det er en del kunder som ønsker å holde seg til velkjent og utprøvd teknologi. Derfor kan kundene gjerne nedgradere til Windows 7 Pro, om de ønsker det.

– De nordiske markedene er viktige for Panasonics Toughbook-satsing, sier produktsjef Dirk Weigelt. (Foto: Toralv Østvang)
– De nordiske markedene er viktige for Panasonics Toughbook-satsing, sier produktsjef Dirk Weigelt. (Foto: Toralv Østvang)

En av de største fordelene ved den nye CF-20 som Panasonic poengterer, er fleksibiliteten med avtakbar skjerm, en funksjon som altså ikke har vært tilgjengelig på tidligere Toughbook-modeller.

Toughbook CF-20 er allerede i utgangspunktet en forholdsvis liten og lett bærbar PC, med en vekt på 1,76 kg. Tar man av tastaturdelen, sitter man igjen med et nettbrett som veier 950 gram.

10,1-tommers skjerm

Den avtakbare skjermen er på 10,1 tommer med en oppløsning på 1920 x 1200 piksler. Den er designet for å kunne brukes både i sterkt sollys og i høljende regn.

– Anti-gjenskinnsskjermen er ypperlig for utendørsbruk, enten vi snakker om kraftig sollys i Sør-Europa eller blendende snø i skog og fjell her i nord, sier produktsjef Dirk Weigelt hos Panasonic. Han besøkte nylig Norge for å presentere CF-20 for PC World/Computerworld.

Ifølge produktsjefen har Panasonic også løst et annet problem som brukere av nettbrett har støtt på: Når det regner, greier ikke berøringsfølsomme skjermer å skjelne mellom fingerberøring og regndråper. Men i tillegg til at CF-20-skjermen faktisk tåler kraftig regnvær, har Panasonic også utviklet en programvarealgoritme som gjør at skjermen merker om det er regndråper eller raske fingre som treffer den.

– Man kan betjene den med fingrene, med hansker og med penn, om man vil, forteller Weigelt. IP55 Digitiser-penn er et av de mange tilbehørsproduktene til Toughbook CF-20.

Konfigureringsvalg

Panasonic har tatt konsekvensen av at deres Toughbook-produkter kjøpes i et nisjemarked som krever en høy grad av spesialisering. Selv om maskinene produseres i Japan, har Panasonic bygd opp et konfigureringssenter i Cardiff i Wales.

I FELTEN: Toughbook CF-20 kommer i salg neste år, men er allerede testet mye i felten.
I FELTEN: Toughbook CF-20 kommer i salg neste år, men er allerede testet mye i felten. (Foto: Panasonic)

For de vanligste konfigurasjonene er det kort leveringstid, men for de mest krevende kan det bli opptil tre måneders leveringstid, ifølge Weigelt. 90 prosent av Toughbook-maskinene er spesialtilpasset kundene, altså «built-to-order».

Eksempler på grupper som krever spesialtilpasning er telekom-bransjen som ofte trenger to kommunikasjonsporter  for å kunne koble seg opp mot to separate LAN samtidig av sikkerhetsgrunner.

I landbruket er det vanlig å krave to serieporter for tilkobling av spesialutstyr som brukes på den sektoren, mens transportsektoren kanskje trenger NFC-funksjonalitet eller tilkobling for skannere for strekkodeavlesing.

TÅLER MYE: Hoveddelen til Toughbook CF20 skal garantert tåle et fall på 120 cm og er vann- og støvtett i henhold til IP65-normen.
TÅLER MYE: Hoveddelen til Toughbook CF20 skal garantert tåle et fall på 120 cm og er vann- og støvtett i henhold til IP65-normen. (Foto: Panasonic)

Nødetatene på sin side trenger kanskje kommunikasjonsporter tilpasset tilkobling til sykebil-antenner.

Blant de andre tilvalgene til Toughbook CF-20 er U-Blox 8 GPS for navigering og 4G LTE-mulighet for trådløs internettoppkobling ute i felten.

Batteribytte uten stans

Den nye CF-20-maskinen er myntet på bruk der man for enhver pris prøver å unngå tidstap. Maskinen kan kjøres med to batterier, ett i hovedenheten og ett i tastaturdelen, og de kan byttes uten at maskinen må slås av, altså hot-swop-utskifting.

– Brukerne våre liker ikke nedetid. Fem minutters nedetid på én pc høres kanskje lite ut, men på for eksempel en travel flyplass med døgnkontinuerlige skift gjør man alt for å unngå nedetid, forklarer produktsjefen.

Et innebygd, skjult ekstrabatteri sørger for at Toughbook CF-20 kan holdes i full drift i opptil to minutter mens man bytter det ordinære batteriet.

HÅNDTAK: Bærehåndtaket bidrar også til å gjøre Toughbook CF-20 mer stabil uansett hvilken vei man har vridd skjermen.
HÅNDTAK: Bærehåndtaket bidrar også til å gjøre Toughbook CF-20 mer stabil uansett hvilken vei man har vridd skjermen. (Foto: Panasonic)

Batteritiden er oppgitt til sju timer, eller 14 timer hvis man kjører med to batterier.

I dette markedet er effektiv service viktig, og Panasonic har derfor også et servicesenter for Europa i Wales. Panasonic lover 96-timers makstid på reparasjon og service, inkludert transporttiden.

Norsk pris på Toughpad CF-20 er ikke klar ennå, men generell europeisk startpris er antydet til rundt 3.000 euro (vel 28.000 kroner).

Vil ha hybrider

Panasonic har naturligvis gransket markedet grundig før de bestemte seg for å satse så sterkt på en hybrid-PC i sitt Toughbook-sortement.

En ny undersøkelse Panasonic har gjennomført i samarbeid med Market Dynamics viser at hele 36 prosent av respondentene tror at i løpet av de neste tre årene vil den hybride enheten bli det mest brukte arbeidsverktøyeet.

54 prosent av de europeiske respondentene som ikke bruker hybrid enhet i dag, tror de selv vil begynne å bruke en slik enhet i løpet av de neste tre årene.

I militæret tror hele hele 80 prosent at hybride enheter vil få størst innpass, og i detaljhandelen tror 72 prosent det samme.

De fire viktigste årsakene de spurte oppgir når de blir spurt om fordelene med hybride enheter, er funksjonalitet, lengre batteritid, tastatur og bedre yteevne.

Nyeste fra Intel

Toughbook CF-20 er basert på sjette generasjon Core-prosessor fra Intel – Intel Core m5-6Y57 vPro-prosessor på 1,1 GHz, med opptil 2,8 GHz-hastighet med Intel Turbo Boost.

HYBRID: CF-20 er Panasonics første hybridversjon av Toughbook.
AVTAKBAR: CF-20 er den første Toughbook-modellen med avtakbar skjerm. (Foto: Panasonic)

Maskinen er vifteløs, har Intel HD Graphics 515, åtte gigabyte internminne og 256 GB SSD-lagring.

Hovedkameraet er på åtte megapiksler med autofokus og LED-lys, mens frontkameraet er på to megapiksler.