TEST: Toshiba Satellite P50T-B-113 - Snerten 15-tommer med 4K

Fin design, skarpt bilde, fine farger og kurant ytelse.

Vi testet nylig Toshibas underholdnings- og spillbærbar Qosmio X70, en pc som takket være en ikke fryktelig kraftig grafikkprosessor var best egnet til det første, og ikke fullt så godt egnet til spill. Denne gangen har turen kommet til en pc som er nær identisk utstyrt innvendig, men som er mer myntet på vanlig hverdagsbruk og til dem som liker å pusle med litt foto- og videoredigering eller andre relativt tunge oppgaver.

Toshiba Satellite P50T er med sin 15-tommers skjerm både mindre og lettere enn storebror Qosmio X70. Designen er imidlertid svært lik, rent bortsett fra fargene. Satellite P50T er relativt slank, i alle fall sett opp mot innmaten, og stram i designen. Her går det for det meste i børstet metall, mens undersiden er i plast. Det ser moderne og stilrent ut, og vi liker det.

Sylskarp skjerm med touch

Til tross for at skjermen her er noe mindre byr Satellite P50T på fire ganger så høy oppløsning som Qosmio X70. Her har du nemlig hele 3840x2160 pikslers oppløsning, eller 4K som det gjerne kalles. Med en skjermstørrelse på 15 tommer gir det nær opp til 300 piksler per tomme, nær opp til det vi har blitt vant med fra de beste telefonene de siste årene. Bilder er rett og slett så skarpt at det skal godt gjøres å se individuelle pikslene.

HØY OPPLØSNING: Den 15 tommer store skjermen har 4K-oppløsning og berøringsfunksjonalitet.

Skjermen har, i likhet med stadig flere bærbare, er IPS-panel. Der gjør blant annet at innsynsvinkelen er svært god, slik at du ikke trenger å lete deg frem til rett skjermposisjon for å få best mulig bilde. Med IPS-panel får du også jevnt over mye bedre fargegjengivelse og mer naturtro farger enn med rimeligere TN-paneler.

Ettersom Toshiba har valgt å utstyre Satellite P50T med en meget velfungerende berøringsskjerm er overflaten blank, virkelig blank. Det gir litt mer futt i fargene, samtidig som vi opplevde en del gjenskinn fra lys i tak og fra vinduer. Totalt sett er skjermen meget behagelig å jobbe med, med fine farger og et ekstremt skarpt bilde – og altså en fin-fin berøringsfunksjonalitet. Sånn rent bortsett fra at det er litt klønete å kladde på skjermen på en bærbar pc. Ikke er det mulig å brette skjermen helt rundt for å bruke Satellite P50T som et forvokst nettbrett heller.

Kjent og rask prosessor

Som nevnt er Toshiba Satellite P50T nær identisk utstyrt som Qosmio X70. Inne i pc-en finner du den samme prosessoren, en Intel Core i7 4710HQ med fire kjerner og klokkehastighet på 2,5 gigahertz. Ved behov kan prosessoren automatisk overklokke seg til 3,2 gigahertz. Vi har testet flere bærbare med samme prosessor, og vår erfaring er at dette er en prosessor som gir svært god ytelse og mulighet for selv ganske tung og avansert bruk.

INTEL OG AMD: Innvendig skjuler det seg en kraftig prosessor og en middels grafikkprosessor.

Du har også den samme AMD Radeon R9 M265X grafikkprosessoren. Grafikkprosessoren gir langt bedre ytelse enn vanlige, integrerte løsninger, men noen virkelig kraftpakke er det ikke. Dette er mer en mellomklassemodell, med middels god ytelse. Det er krefter nok til å kjøre selv de nyeste spillene, gitt at du tar til takke med lav oppløsning og relativt beskjedent detaljnivå. Har du planer om å prøve spill med 4K-oppløsning må du gå noen år tilbake i spillkatalogen din.

Knapt med minne og treg disk

Der det skiller mest, bortsett fra størrelsen på selve pc-en, og det som gjør størst utslag på ytelsen, er at du her har åtte gigabyte minne, mot 16 i Qosmio X70. Vel så viktig er det at Satellite P50T-B-113, som er modellen vi testet, er utstyrt med vanlig harddisk. Harddisken har én terabyte lagringsplass, og spinner på opp til 5 400 omdreininger i minuttet. Det gir bra med lagringsplass, men også litt så som så diskytelse.

Våre tester viser at det gir seg utslag både i testprogrammene, hvor Satellite P50T endte med noe svakere resultater enn Qosmio X70. En vanlig harddisk, kontra hybriddisk, eller aller helst SSD, gir også tregere lastetider i programmer og spill.

Det er for så vidt mulig å få en Satellite P50T-modell med SSD, da med 256 gigabyte lagring – og 16 gigabyte minne. Da øker imidlertid prisen med hele 2 000 kroner, og vi er ikke helt sikre på om det er verdt pengene. Bedre ytelse til tross.

Bedre enn snittet

Toshiba Satellite P50T er utstyrt med høyttalere utviklet i samarbeid med Harman Kardon. Det har de siste årene blitt ganske vanlig at bærbarprodusentene bygger inn høyttalere som er utviklet i samarbeid med typiske høyttalerprodusenter. Selv om det kanskje mest av alt er for å kunne plastre på merkelappen til en kjent produsent pleier lyden gjerne å være noe bedre enn snittet. Det er fortsatt ikke snakk om noen stor lydopplevelse i Satellite P50T, men noe som kan fungere greit til videoer og litt spilling. Har du planer om å lytte til musikk kan det være greit å koble til noen litt skikkeligere høyttalere eller en hodetelefon.

GOD LYD: Til bærbar å være leverer Satellite P50T god lyd, takket være ekstra forseggjort høyttalere.

Av tilkoblinger har du en god del å velge i, med fire USB 3.0-porter, hvorav en støtter lading selv om pc-en står av. Tilkobling til nettverk kan gjøres via nettverskporten i pc-en eller mot trådløsnett opp til 802.11ac. For tilkobling til ekstern skjerm er HDMI det eneste alternativet. DisplayPort glimrer altså med sitt fravær.

Selvfølgeligheter som minnekortleser og inn- og utganger for lyd er naturlig nok også på plass. Det samme er web-kamera. For de som liker film, og ikke tar til takke med det streaming-tilbyderne kaller HD, er Qosmio X70-B-10M utstyrt med kombinert DVD- og Blu-ray-brenner/spiller.

Svak batteritid

Da vi testet Toshiba Qosmio X70 var vi relativt godt fornøyd med batteritiden. Den var jevnt over god, sett opp mot størrelse og spesifikasjoner. Vi hadde håpet å se omtrent samme resultater med Satellite P50T. Så heldige var vi imidlertid ikke. Med nøyaktig samme testoppsett og innstillinger fikk vi noe svakere resultater.

Vi mistenker at den høye oppløsningen kan ha noe med saken å gjøre her. Høyere oppløsning krever med energi. Både fordi det er flere piksler som skal aktiveres, men også fordi 4K-skjermer krever noe mer baklys i skjermen for å ha jevn lysfordeling – og her er det snakk om fire ganger så høy oppløsning.

TILKOBLINGER: Med fire USB 3.0-porter er du godt rustet. Blu-ray-drev som både leser og brenner kan også være kjekt.

Til bruk av typiske kontorprogrammer, surfing på nett og litt lett musikkavspilling ga pc-en opp etter ganske nøyaktig tre timer. Til tyngre oppgaver, som spill og video, måtte den se seg slått allerede et kvarters tid før det var gått to timer. Det er et noe skuffende resultat, men kanskje ikke så overraskende, gitt spesifikasjonene og oppløsningen på skjermen.

Toshiba Satellite P50T er naturligvis utstyrt med Windows 8.1. Og den kommer med et knippe ekstra programmer som er lagt der for å senke prisen, som så ofte er tilfelle med konsument-pc-er. Det er heldigvis noe bedre enn det var med Qosmio X70, men det kan fortsatt være greit å rydde litt opp før du kommer skikkelig i gang med å bruke pc-en.

Konklusjon

Toshiba Satellite P50T er en relativt stor og tung pc, men samtidig med ganske slank og fin design. Med tanke på den relativt kraftige innmaten det er snakk om her, og et avansert optisk drev, er vekten imidlertid som forventet.

Ytelsen er jevnt over god, men kunne vært enda et par hakk bedre med en hybriddisk eller en SSD, og gjerne litt mer minne også. Det er imidlertid krefter nok til selv tunge jobber her. Til spill er det imidlertid ikke like godt egnet, med en ikke veldig kraftig mellomklassemodell av Radeon R9.

Der Toshiba Satellite P50T virkelig imponerer er med skjermen. Fargene og kontrasten er fin, og den høye oppløsningen gir et nesten latterlig skarpt bilde. Slik sett kan Toshiba Satellite være et interessant valg for dem som liker å holde litt på med bildebehandling eller tilsvarende på fritiden. Skjermen har også berøringsfunksjonalitet som fungerer godt, selv om det føles litt overflødig på en vanlig bærbar.

Prisen på omtrent 11 000 kroner er den samme som for den noe større og litt sprekere Qosmio X70. Da får du litt bedre ytelse i spill og programmer, men går glipp av den herlige skjermen. Ytelsesforskjellen er uansett ikke større enn at vi nok ville gått for Satellite P50T. Den er litt lettere å frakte, og har mye, mye bedre skjerm.