Halvparten bruker mobilbetaling innen 2018

Spår at halvparten av forbrukerne kommer til å betale med mobilen eller annen personlig teknologi, men ikke med NFC.

Publisert Sist oppdatert

Markedsanalyseselskapet Gartner er for tiden travle med å komme med spådommer innenfor alle teknologidisipliner, og dagens spådom handler om konsumentatferd i forbindelse med betalingsløsninger: I modne markeder som Nord-Amerika, Japan og enkelte land i Vest-Europa skal mobilbetaling få stadig større aksept de kommende årene.

Mobilbetaling

Ifølge Gartner kommer altså halvparten av forbrukerne i disse markedene til å bruke mobilen, smartklokka eller annen personlig, kroppsnær teknologi til å betale med, innen 2018.

- Innovasjon innen apper, mobile enheter og mobile tjenester påvirker i stor grad tradisjonelle forretningsmodeller, særlig hvordan folk bruker personlig teknologi til forretning og fornøyelser, sa Amanda Sabia i Gartner.

Innenfor mobilbetaling finnes det i dag tre forskjellige kategorier mobile lommebøker: utstyrsbaserte betalingsløsninger, mobile lommebøker fra banker eller kredittkortselskap og lommebøker fra enkeltkjeder, som for eksempel kaffebarene Starbucks.

Skybasert, ikke NFC?

På kort og mellomlang sikt tror ikke Gartner NFC-basert (Near Field Communication) mobilbetaling fra Apple, Google og Samsung vil bli noen stor suksess. Dette skyldes at det mangler avtaler mellom brukerstedene og finansinstitusjonene, i tillegg til at Gartner mener å vite at forbrukerne ikke ønsker en betalingsløsning knyttet til enheten sin.

- Enhver virtuell lommebok som er bundet til den mobile enheten vil kun få en begrenset utbredelse, og bare om enheten har en svært stor installert base, mener Annette Jump i Gartner.

- I stedet vil skybaserte løsninger ha en større sjanse til suksess, siden de når et større publikum og kan understøtte flere typer transaksjoner ut over ansikt til ansikt betaling på et brukersted, la hun til.

Det er også klart at utbredelsen av mobile betalingsløsninger ved hjelp av virtuelle lommebøker, uansett type, avhenger av utrullingen i hvert eneste enkeltland. For å bygge slike betalingsløsninger trenges en full infrastruktur og avtaler med alle banker og betalingsformidlere i det enkelte land.