GODT NETT: Det er marginale forskjeller i stabiliteten mellom de norske mobilleverandørene, hevder Simula. Illustrasjonsfoto: Sony

Sony slår på stortromma

Sony lanserer hele tre nye smartmobiler og en Android-projektor på mobilmessen i Barcelona. Flaggskipsmobilen har 4K-skjerm.

Sony Xperia XZ Premium er verdens første smarttelefon med 4K HDR-skjerm, hevder Sony. Selskapets nye flaggskipsmobil har en skjerm på 5,5 tommer med 4K-oppløsning på 2.160 x 3.840 piksler.

Skjermen hører hjemme i den såkalte HDR-klassen. Forkortelsen står for High Dynamic Range og brukes som betegnelse på skjermer som er i stand til å gjengi et større dynamisk omfang – fra lyst til mørkt – enn vanlige skjermer. Det er nå litt over ett år siden den såkalte Ultra HD-alliansen kunngjorde spesifikasjonskravene for HDR-skjermer, med blant annet bestemte krav til lysstyrke og sortnivå.

Foruten den høyoppløste skjermen byr Sonys nye flaggskipsmobil på forbedret kamerateknologi og mye raskere databehandling enn på tidligere modeller.

«Flaggskipsvariant»

Samtidig lanserte Sony en noe rimeligere mobil i det høyere sjiktet. Sony betegner Xperia XZs som en «flaggskipsvariant» uten HDR-skjerm, men ellers med omtrent de samme kameraegenskapene som XZ Premium byr på.

Xperia XZs vil komme i begrenset opplag i de nordiske land og vil bare selges som kampanjemodell i utvalgte kanaler.

FLAGGSKIPSVARIANT: Sony kaller Xperia XZs for en flaggskipsvariant. (Foto: Sony)

Skjermstørrelsen er på 5,2 tommer med 1080p HD-oppløsning.

Mellomklassen

Xperia XA1 vil være Sonys hovedvåpen i kampen om markedsandelene i mellomklassen i mobilmarkedet. Mobilen har en kantløs skjerm på fem tommer med 720p HD-oppløsning

MELLOMKLASSEN: Sony Xperia XA1 er selskapets nye mellomklassemodell. (Foto: Sony)
MELLOMKLASSEN: Sony Xperia XA1 er selskapets nye mellomklassemodell. (Foto: Sony)

XA1 har et hoved-kamera på 23 megapiksler, mens selfiekameraet i fronten er på åtte megapiksler, utstyrt med et vidvinkelobjektiv med brennvidde tilsvarende 23 mm.

Android-projektor

I Barcelona lanserte Sony også en ny projektorløsning som tidligere har vært vist som en konseptløsning, men som nå er blitt et kommersielt produkt. Xperia Touch er en interaktiv Android-projektor som forvandler glatte overflater til en 23-tommers HD-berøringsskjerm.

Produktet presenteres med bilder som viser projektoren brukt i hjemlige omgivelser, for eksempel på et bord, en kjøkkenøy eller en glatt vegg. Her kan familiemedlemmene skrive, tegne, spille spill, se på film og kommunisere via sosiale nettverk.

BORDPROJEKTOR: Konseptproduktet Xperia Touch er nå blitt et kommersielt produkt. (Foto: Sony)
BORDPROJEKTOR: Konseptproduktet Xperia Touch er nå blitt et kommersielt produkt. (Foto: Sony)

Grensesnittet er raskt, levende og reagerer på fysisk berøring og bevegelser, hevder Sony i pressemeldingen.

Xperia Touch er for øvrig kompatibel med Playstation 4 Remote Play og kan også kjøre nedlastede apper og spill fra Google Play Store.

Ny kamerateknologi

De nye mobilene fra Sony inneholder en del ny kamerateknologi, der Sony særlig fremhever såkalt Super Slow Motion, som angivelig nå skal være på plass i en smarttelefon for første gang.

Xperia XZ Premium har en minneutstyrt Sony Exmor RS-sensor som skal gi fem ganger raskere bildeskanning og dataoverføring enn før, ifølge Sony. Det innebygde minnet gjøre det mulig å ta opp video med opptil 960 bilderuter i sekundet. Resultatet er at slowmotion-effekten blir fire ganger langsommere enn med andre smarttelefoner, heter det.

Xperia XZ Premium har også fått en teknologi som Sony kaller Predictive Capture. Når kameraet er i gang og fanger opp en bevegelse, begynner det automatisk å lagre bilder i sensorens innebygde minne, slik at man allerede fra sekundet før man trykker på utløseren har et utvalg av opptil fire bilder å velge mellom. Kjekt i tilfelle du gikk glipp av et øyeblikk eller fingeren var for treg, skriver Sony i pressemeldingen.

Denne teknologien finnes også i den litt rimeligere Xperia XZs, og det samme gjør slowmotion-effekten.

Høy hastighet

Xperia ZX Premium er en av de første telefonene med Qualcomms Snapdragon 835-plattform, som gjør at den er forberedt på nedlastingshastigheter på opptil én gigabit per sekund.

Filoverføringen er maksimert ved hjelp av USB 3.1, som er ti ganger raskere enn USB 2.0, med hastighet opptil 5 Gbps. Mobilen har USB Type-C-kontakt.

Norske priser

Xperia ZX Premium kommer i salg i Norge i månedsskifte mai/juni med veiledende cirkapris på 7.490 kroner.

Xperia XZs kommer i april med en veiledende pris på cirka 5.490 kroner.

Xperia XA1 kommer også i salg i april med en veiledende cirkapris på 3.000 kroner.

Xperia Touch-projektoren er ventet i salg i Norge i mai med en veiledende pris på cirka 14.990 kroner.

For øvrig har Sony også lansert et nytt trådløst hodetelefonsett kalt Xperia Ear Open-style Concept der man kan lytte til musikk og ta imot varsler og beskjeder samtidig som man tar inn øvrig lyd fra omverdenen.