LITEN OG NETT: Selve enheten er liten nok til å gjemmes bort på møterommet. Foto: Kramer
LITEN OG NETT: Selve enheten er liten nok til å gjemmes bort på møterommet. Foto: Kramer

TEST: Kramer Via Connect Pro

Det er flere som vil løse tilkoblings-problemene på møterommet. Vi tester en ny løsning fra Kramer som dessuten gir deg flere samhandlingsverktøy.

Publisert Sist oppdatert

Problemstillingen er den samme på omtrent samtlige møterom rundt i vårt langstrakte land; du skal koble din eller en gjeste-pc til skjerm eller projektor, og letingen etter såkalte dongler og kabler kan begynne. Har du endelig funnet den riktige, er det feil oppløsning på skjermen, og lyden fungerer ikke.

Høres kjent ut? Kramer, som lenge har levert løsninger som switcher og lignende til møterom, har komet frem til et produkt som skal gjøre alt dette enklere, samt gi deg noen sterke samhandlingsverktøy på kjøpet. Det er ikke bare i møterommet denne er aktuell; alt du trenger er egentlig en skjerm, noe som gjør enheten perfekt til små samlingssteder der mindre og mer spontane møter kan finne sted.

Bindeleddet

Via Connect er i bunn og grunn en liten PC, som oppfører seg som et bindeledd mellom pc og skjerm, og som samtidig gir deg en del arbeidsverktøy både for visning og muligheten for samarbeid enten med andre på møterommet eller eksterne deltagere. Enheten kobles til skjerm og strøm på vanlig vis, og det første oppsettet av enheten er enkelt. Vi satte vår testenhet på en takplate over projektoren for et ryddigere møterom.

Enheten er trådløs, og man slipper derfor de sedvanlige kablene. Brukere kan koble seg på systemet ved å bruke Via Pad, en enkel USB-knapp som gjør klart oppsettet for deg. I våre tester tok dette meget kort tid, og var en smertefri og idiotsikker måte å koble seg til den eksterne skjermen på.

Når koblingen er opprettet, kan du også fjerne USB-knappen. Det er ingen driver-nedlasting, og et simpelt tastetrykk er alt som skal til for å automatisk koble seg på både nettverk og skjerm. Det er også en alternativ exe-fil man kan bruke, denne er enkel å distribuere og krever ikke administrasjons-privilegier for å installere.

Systemet støtter også smarttelefoner og nettbrett via en app til både IOS og Android. Appen er enkel i bruk, med steg-for-steg instruksjoner og en pinkode som er synlig på skjermen.

Flere brukere

Systemet kan vise fire samtidige brukere, og det er her Via Connect Pro begynner å vise sitt potensiale. Den kan selvsagt brukes som et vanlig videomøte, men det er også enkelt å dele skjerm, filer og multimedia. Vi hadde ingen problemer med å dele en full-HD video over det trådløse nettet uten nevneverdige kvalitetsbrudd, samtidig som andre deltagere enten viste sin egen skjerm eller deltok på video.

Det er også enkelt å samarbeide på skjermen i whiteboard-modus, og det var også enkelt å la andre deltagere ta kontroll over en gitt enhet, om man ønsker dette. Det er også støtte for chat mellom deltagerne.

Administrasjon

Det er god støtte for administrasjon av Via Connect Pro i bedriften, dette gjelder også om man vil ha flere enheter. Man kan kontrollere adgang og brukere, samt redigere hva som vises på skjermen slik at den er tilpasset spesifikke brukere.

Vi opplevde også meget hyppig og god oppdatering av firmware, og sitter igjen med inntrykket at Kramer til stadighet kommer med nye løsninger. Ett eksempel er inkluderingen av do-not-disturb moduset, som gjør det mulig å hindre andre deltagere i å gjøre noe på skjermen før du tillater det.

<strong>USB-KNAPP: </strong>Viapad er et meget enkelt og raskt alternativ  for å la nye brukere koble seg til systemet. Foto: Kramer
USB-KNAPP: Viapad er et meget enkelt og raskt alternativ  for å la nye brukere koble seg til systemet. Foto: Kramer

Kramer har også løsninger for større organisasjoner og utdanningsinstitusjoner, men Via Connect Pro er siktet inn på SMB-markedet og er den vi vil anbefale.

Konklusjon

Via Connect Pro løser de fleste problemene vi hadde på møterommet, og oppsettet var enkelt nok til at man ikke trenger en dedikert ressurs til å sette det opp. Den er enkel å ta i bruk, og det var lett å forklare gjester hva man skulle gjøre for å enten koble seg på for å presentere, eller samarbeide i et dokument på skjermen.

Vi syntes også prisen gjenspeiler målgruppen, og gjør det mer spiselig å installere flere av disse om man har flere møterom eller samlingsområder. Vi kan absolutt anbefale produktet til alle som har behov for en enkel men kraftig møteromsløsning.