PENGER: Onsdag ble statsbudsjettet for 2016 lagt frem av finansminister Siv Jensen (FRP) (Foto: Stine Marie Hagen)

Foreslår 150 millioner til Nav-oppstart

STATSBUDSJETTET 2016: Nav kan få ytterligere millioner til fortsettelsen av moderniseringsprosjektet. 

Publisert Sist oppdatert

Siv Jensen startet med å prate om den fallende oljebransjen, da hun la frem statsbudsjettet for 2016. 

– Oljefallet er en påminnelse om at norsk økonomi må omstilles, sa hun i åpningstalen på Stortinget. 

I Jensens tale på tinget var det ikke mye tid viet til Ikt eller digitalisering. Likevel står heldigvis også dette på agendaen i det nye statsbudsjettet. Blant annet er det satt av penger til en eventuell oppstart til prosjekt 2 i digitaliseringen av Nav. 

Nav-modernisering

Prosjekt 1 i Arbeids- og velferdsetatens ikt-modernisering er i ferd med å bli avsluttet. Ny uføretrygd ble levert fra 1. januar 2015 ved gjenbruk av og videreutvikling av pensjonsløsningen (Pesys). I tillegg er selvbetjeningsløsninger for dagpenger og innsyn i egen sak levert våren 2015. Samlet ramme for prosjektet var på 1 750 millioner kroner (2012-priser), står det statsbudsjettet.

Sentralt styringsdokument (SSD) for Prosjekt 2 er oversendt til ekstern kvalitetssikrer (KS2). Regjeringen foreslår å bevilge 150 millioner kroner til eventuell oppstart av Prosjekt 2 i 2016. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte etter at KS2 er gjennomført.

Den foreslåtte bevilgningen vil ikke bli disponert før Stortinget har vedtatt en kostnadsramme for prosjektet.

Flere punkter:

* Totalt foreslås det bevilgninger på nærmere 1 milliard kroner til ulike ikt-tiltak spredd på flere departementer.

* For å øke digitaliseringstempoet foreslås det 75 millioner kroner til en ny medfinansieringsordning for små og mellomstore lønnsomme digitaliseringsprosjekter.

* Store datasentre får redusert el-avgift. Redusert sats for datasentre avgrenses til bedrifter med datalagring som hovedvirksomhet og uttak over 5 megawatt.

* Kulturdepartementet, Norsk Filminstitutt og Innovasjon Norge vil i 2016 etablere programmet "Spill ut i verden" som et pilotprosjekt. Programmet vil få en ramme på 10 millioner kroner hvorav Kulturdepartementet og Innovasjon Norge bidrar med 5 millioner kroner hver.

* Politiet får 100 millioner kroner til it-modernisering.

* Regjeringen foreslår å bevilge 41,3 millioner kroner til å modernisere dagens informasjonsutveksling for formidling av elektroniske resepter og utveksling av basismeldinger (henvisning, epikriser mv.). Dette skal bidra til bedre pasientsikkerhet, kvalitet, informasjonssikkerhet og effektivitet.

* De foreslår også å bevilge 25 millioner kroner til nødvendige endringer i ikt-systemene for å legge til rette for etablering av nettapotek i Norge. Dette vil gi innbyggerne mulighet til å kjøpe reseptpliktige legemidler på nett.