Slik planlegger du din neste tur-rute

Korrekte distanser og rundturer fra iPhone og iPad.

Publisert Sist oppdatert

Ambisjoner om en maraton eller en 10.000-meter?

Vi viser deg hvordan du enkelt kan planlegge utendørsløyper for ulike distanser fra din iPhone og iPad.

Vi skrev nylig om hvordan man kan pre-visualisere en utendørs trase ved hjelp av kartverktøy på Mac og iOS.

Her presenterer vi kort noen verktøy for mer spesifikk sporplanlegging, spesielt hva angår distanse samt rundturer.

Sporfinner

Maps3D er en ypperlig kart-app for iOS som i tillegg til å kunne vise deg terreng i såvel 2D som 3D også kan håndtere ulike spor. Du kan importere GPS-data fra filer, men også planlegge egne turer presist langs rutbare stier og siden eksportere disse til en GPS.

I Maps3D finner du øverst til høyre i kartvisningen et ikon formet som en skrutrekker og en skiftnøkkel som gir deg tilgang til en toolbox. Der finner du Plan Route lengst til høyre.

Via denne kan du ved hjelp av trådkorset på skjermen angi (og fjerne) ulike punkter langs din ønskede rute. Disse trenger ikke ligge nøyaktig langs veier og stier, da appen til slutt vil regne seg frem til nærmeste underlag den kan beregne en trase langs.

Straks du har angitt ønsket rute omtrentlig (ikke bruk for mange vegpunkter), trykker du Calculate. Sporet beregnes, og samlet lengde vises i midten. Du kan kalle opp en terrengprofil veg å trykke pilen over dialogen der det står Show Profile. Lagre ruten ved å trykke mappe-ikonet lengst til høyre.

Du finner sporet under Tracks i hovedmenyen nederst. Herfra kan du se samlet høydeforskjell, distanse og terrengprofil. Du kan også laste inn kartdata som dekker turen på forhånd, eller eksportere dataene.

Du kan laste ned Maps3D fra iTunes AppStore her (gratis) og her (betal-versjon med flere muligheter).

Skissefunksjon

En enklere og raskere måte å beregne en tur på, er fra appen Footpath . Prinsippet er det samme som beskrevet over, men her tegner du enkelt den omtrentlige turen med fingeren rett over kartet på skjermen, og appen vil rentegne og beregne turen for deg.

Du kan angi ulike del-distanser for mer presisjon. Og som et alternativ til å skisse med fingrene kan du angi vegpunkter presist ved å holde fingeren på skjermen til trådkorset dukker opp, og så slippe. På denne måten trenger du ikke angi mer enn start og mål som et minimum. Beregnet rute viser også terrengprofil, og også her kan dataene eksporteres.

Footpath er rask og enkel i bruk, og kan trygt anbefales. Sjekk ut en promo-video nederst på siden. Footpath koster sju kroner i iTunes AppStore her . Flere funksjoner kan låses opp som in app-kjøp.

MapMyRun for iPhone og Mac.
MapMyRun for iPhone og Mac.

Distanse-rundturer

Dersom du er i beit etter en helt presis lengde på en tur som vender tilbake til utgangspunktet, kan appen Routeloops (gratis) hjelpe deg. Appen gir deg samme mulighet som nettsiden deres, som også finnes som OSM-versjon (Open Street Map-versjon).

Du angir et utgangspunkt og en ønsket lengde som et minimum, og du får beregnet en rundtur på bakgrunn av dette. Under innstillingene kan du innskrenke mulighetene for beregingen, blant annet ved å angi ønsket utfarts-himmelretning.

Routeloops som teknologi har også blitt adoptert av MapMyFitness under navnet Route Genius. For en begrenset tidsperiode er denne tjenesten gratis - du finner den her .

MapMyFitness er forøvrig også et bra sted å finne turforslag på ved å søke i kartet i en nettleser her . Og du finner også en hel serie med iOS-apper beregnet på ulike aktiviteter for GPS-sporing, planlegging, kalorisporing, loggføring, treningsplaner og mer. Du finner disse her .