LEVENDE FLAMMER: Brukerne kan legge inn sin egen levende videobakgrunn i nye Opera. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Opera klar for Windows 10

Opera Software har oppdatert sin nettleser til Windows 10 og byr på effektiv synkronisering av passord.

En ny tre-basert visning av bokmerker er også blant nyhetene i versjon 32 av den norske nettleseren, som har et utpreget minimalistisk utseende. Fra før av har Opera ord på seg for å være en rask nettleser.

Bekymret for sikkerheten

Undersøkelser som Opera har foretatt i senere tid, viser at mange brukere er bekymret for sikkerheten når de surfer på internett, og at de særlig er redd for alt som kan true privatlivets fred.

Samtidig er det bare et fåtall som har kjennskap til avanserte verktøy for å beskytte seg mot internett-trusler. Når man prøver slike verktøy, oppleves de ofte som vanskelig å bruke, ifølge Opera.

Selskapet har derfor bygd inn en del personvern og dessuten lagt inn linker til nedlasting og installasjon av SurfEasy i nye Opera, blant annet når man åpner et privat vindu. Dette er en VPN-tjeneste (virtuelt privat datanettverk) som Opera skaffet seg gjennom oppkjøpet av kanadiske Surfeasy tidligere i år.

 Surfeasy-tjenesten er gratis så lenge man holder seg under grensen på 500 megabyte med data i måned. Ønsker man ubegrenset datamengde, kan man abonnere på løsningen for 3,99 dollar (cirka 32 kroner) i måneden. Da får man også med blokkering av annonsør-baserte informasjonskapsler. Tjenesten kan brukes på opptil fem enheter.

For 2,49 dollar i måneden (cirka 21 kroner) får man Surfeasy for én mobil enhet.

Både Surfeasy-tjenesten og selve Opera-nettleseren er tilgjengelig for Windows, OS X, Android og IOS.

Passord-synkronisering

Man har lenge kunnet synkronisere bokmerker mellom forskjellige enheter som benytter Operas nettleser. Nå kan man også synkronisere passord.

På den visuelle siden kan man legge inn korte videosnutter som erstatning for statiske temabilder. Det følger med en del slike bakgrunnsvideoer, blant annet av et flammende bål og av landskap og skyer i vind. Når disse videosnuttene går i sirkel, virker de som en evig og sammenhengende bevegelse.

Brukerne kan for øvrig legge inn sine egne bakgrunnsvideoer og laste dem opp for deling med andre Opera-brukere.