VISES FREM: Designet og den trykkfølsome skjermen gjør det mer aktuelt å ha routeren fremme der den bør være. FOTO: Ubiquity Labs
VISES FREM: Designet og den trykkfølsome skjermen gjør det mer aktuelt å ha routeren fremme der den bør være. FOTO: Ubiquity Labs

Mesh til folket

Det er ikke ofte vi blir overrasket av nykommere når det gjelder hjemmenettverk, men Amplifi HD leverer på det meste.

Publisert Sist oppdatert

Ubiquity er en relativt ukjent aktør i router-markedet, i hvert fall når det kommer til private hjem. Men det betyr ikke at det ikke hviler en tyngde bak deres siste produkt, selskapet har lenge jobbet med tyngre nettverksløsninger for bedriftsmarkedet, og dette er deres andre forsøk på å nå inn til konsumentene. Og det er et ytterst vellykket forsøk.

Mesh

Vi har tidligere testet mesh-løsninger fra Netgear og Linksys, og kan lett anbefale disse om du trenger bedre dekning der du bor. Et av problemene har derimot vært prisen, og her kommer Amplifi HD lavere inn, dog med et lite trekk i ytelsen. Mesh-systemene begynner for alvor å fortjene plassen i markedet, og dette er en god tid om du er ute etter en ny router.

Amplifi HD kvalifiserer absolutt som et 

set-and-forget-nettverk.

Ut av boksen ser Amplifi HD rett og slett nydelig ut. Selve routeren er en nett, liten boks, preget av et rundt display på forsiden. Bak finner vi fire gigabit-porter, noe vi savnet fra Linksys, samt en foreløpig ubrukt USB-port. Denne porten er ikke tilegnet noe funksjon, men selskapet har sagt de skal komme med oppdateringer til dette, slik at den antageligvis vil støtte lagring og print over nettverket. Undersiden er opplyst av hvite led-dioder, som også kan dimmes eller skrus av i appen. Det er mulig å skru denne automatisk av om kvelden.

Display

Displayet på forsiden viser tid og dato, og er trykksensitivt. Ved å trykke på skjermen viser den også status på portene bak på routeren, nettverkshasttighet, status på hvor lenge nettverket har vært oppe, og informasjon om ip-adresser. Det er kanskje en gimmick, men det er overraskende effektivt å ha noe på displayet når routeren først skal stå fremme. Displayet kan også dimmes via appen, eller skrus helt av om ønskelig.

Amplifis egen app er meget solid, spesielt med tanke på de siste mesh-routerne vi har satt opp ved hjelp av apper. Oppsettet er enkelt; du velger navn og passord til det trådløse nettverket, plugger i satellittene og vips er du oppe og går. Appen gjemmer også en god del avanserte funksjoner der du selv kan velge hvilke kanaler som brukes, sette opp port-forwarding og etablere egne gjeste-nett.

I tillegg til routeren får man i pakken med to satellitter. Disse er meget enkle, og plugges rett inn i en jordet stikkontakt. På satellittene er det fem blå lys som enkelt forteller deg hvordan dekningen er, og om du bør flytte disse. For noen vil det være litt knotete med en satellitt som står rett i veggen, men de løsningene vi har testet funket meget godt, også for dekningen. Selve antennen er festet til basen med magneter, så dersom barna eller hunden kommer borti kontakten vil den ikke bli ødelagt.

Satellittene festes enkelt til basen med magnet, og er meget lette å sette opp. Foto: Michael Brown, Macworld
Satellittene festes enkelt til basen med magnet, og er meget lette å sette opp. Foto: Michael Brown, Macworld

Litt bak

Det er noen mangler hos Amplifi, sett i forhold til konkurrentene. Det er ingen dedikerte bånd til kommunikasjon mellom routeren og satellitten, slik det er hos Linksys, og routeren mangler MU-MIMO. Det er heller ingen versjon av QOS, og appen lar deg ikke manuelt prioritere noen enheter over andre. Likevel møtte vi ikke på mange problemer, selv med 15 enheter i samtidig bruk over nettverket. I våre hastighets-tester lå Amplifi HD godt under ytelsen til mesh-løsningene fra både Netgear og Linksys, men ytelsen på ytterpunktene av nettverket var meget gode.

Vi testet også routeren alene, og fikk overraskende gode resultater fra denne. Det kan dermed være en løsning å kun kjøpe selve routeren uten satellittene om du har en leilighet, og ønsker å ha en pen router stående fremme.

Konklusjon

Amplifi HD kvalifiserer absolutt som et set-and-forget nettverk, med et enkelt oppsett, og en behagelig formfaktor. Vi vil gå så langt som å si at dette er den peneste routeren vi har testet hjemme, noe vår bedre halvdel er enig i. Ytelsen er ikke helt på topp mot konkurrerende løsninger, men kombinasjonen av pris, dekning og utseendet har gjort Amplifi HD til en absolutt favoritt hos oss.