KJØP OG SALG: Flest tilfeller av ID-tyveri skjer i forbindelse med netthandel. (Foto: Istock)
KJØP OG SALG: Flest tilfeller av ID-tyveri skjer i forbindelse med netthandel. (Foto: Istock)

150.000 nordmenn utsatt for ID-tyveri de siste to årene

ID-tyveri skjer oftest i forbindelse med netthandel, kommer det frem i ID-tyveriundersøkelsen.

For ellevte gang har Norsis (Norsk senter for informasjonssikring) og Skatteetaten gjennomført ID-tyveriundersøkelsen. Årets undersøkelse viser at rundt 3,4 prosent av befolkningen (rundt 150.000) har opplevd identitetstyveri de siste to årene.

– Det er altfor mange som får sin identitet misbrukt. For de som rammes så oppleves det ofte som ekstremt belastende, sier seniorrådgiver i Norsis, Eivind Reiner Holm, i en pressemelding.

– Dette er nok en bekreftelse på at altfor mange mennesker opplever identitetstyveri. I dag er det for enkelt å kjøpe varer og tjenester i andres navn. Dette er problem for oss som samfunn, og det skaper utrygghet hos den som utsettes for identitetstyveri. Mer ustrakt bruk av nasjonale ID-kort er blant tiltakene som kan redusere problemet, sier Marianne Henriksen, fagdirektør for ID-forvaltning i Skatteetaten.

Rammer likt

Undersøkelsen viser at ID-tyveri rammer menn og kvinner i alle aldre likt. Den vanligste svindelformen er misbruk av andres identitet i kjøp av varer og tjenester. Deretter kommer å utgi seg for å være noen annen på sosiale medier.

har det vært en økning blant dem som har fått sin identitet stjålet og misbrukt i sosiale medier.

– Mens antallet nordmenn som har fått sin identitet misbrukt i forbindelse med netthandel er relativt uendret, har det vært en økning blant dem som har fått sin identitet stjålet og misbrukt i sosiale medier. Spesielt sikring av brukerkontoer ved bruk av totrinnspålogging, men også å være bevisst på hvor du legger igjen personopplysninger, kan redusere risikoen for å bli utsatt for dette, sier Reiner Holm.

Nasjonalt ID-kort

Skattetetaen og Norsis mener det er behov for flere tiltak for å redusere omfanget av ID-tyveri.

– Nasjonale ID-kort gis per i dag bare til norske statsborgere. Dersom alle som er registrert i Folkeregisteret kan få et nasjonalt ID-kort, åpner det opp for at flere samfunnsaktører kan legge nasjonalt ID-kort til grunn som bekreftelse på sikker identitet, sier Henriksen.

Nasjonalt ID-kort er et sikkert ID-bevis fordi biometriske opplysninger om deg, knyttes opp mot identifikasjonsnummeret og akkurat dine opplysninger i Folkeregisteret.

–Denne knytningen gjør at man med større sikkerhet vet hvem som er hvem og det blir vanskeligere å bruke falsk og fiktiv identitet ved kjøpe av varer og tjenester, både på netthandel og i fysisk butikk. I tillegg vil flere få et bevisst forhold til å beskytte egen identitet, sier Henriksen i Skatteetaten.