MISFORNØYD: Norsis sin administrerende direktør Lars-Henrik Gundersen syns ikke Stortingets respons på boten de fikk er særlig imponerende. (Foto: Per-Erik Beck Bjørnback)
MISFORNØYD: Norsis sin administrerende direktør Lars-Henrik Gundersen syns ikke Stortingets respons på boten de fikk er særlig imponerende. (Foto: Per-Erik Beck Bjørnback)

Norsis-direktør hardt ut mot Stortinget

Norsis-direktør Lars-Henrik Gundersen påstår Stortinget undergraver arbeid med digital sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

I en melding på Linkedin uttrykker Gundersen sin misnøye med Stortingets respons på boten fra Datatilsynet. Denne boten ble gitt til Stortingets administrasjon fordi den digitale sikkerheten ikke ble godt nok ivaretatt i forkant av data-angrepet i 2020.

– Vi må kunne forvente at Stortinget har særlig god kontroll på den digitale sikkerheten. Nå er de i ferd med å ansette fagkompetanse som skal utvikle styringssystemet for sikkerhet videre og ta tak i de anbefalingene som er gitt, og det er positivt, sier Gundersen til Computerworld.

Et forbilde

Gundersen skriver på Linkedin at Stortinget er et forbilde for alle landets virksomheter, og at når en slik aktør bestrider boten sin med forklaring om at digital sikkerhet er vanskelig og tar tid, så gir de en tydelig beskjed. Samtidig, sier Gundersen til Computerworld, viser dette sårbarheter i systemet.

– Det er sårbart om hver enkel offentlig virksomhet skal finne ut av informasjonssikkerheten på egenhånd. Norsis savner en større overordnet styring og kontroll med dette viktige feltet. Innføring av totrinns pålogging er fortsatt bare en anbefaling. Jeg mener man nå må kunne kreve at offentlige systemer som forvalter personopplysninger har dette på plass, avslutter Gundersen.