Opera kan komme i Windows 7

Åpner for å legge inn andre nettelesere. - Positivt, mener Operas Jon von Tetzchner.

Publisert Sist oppdatert

Etter massiv press fra EU har Microsoft innvilget kravet om å bygge inn konkurrerende nettelesere i sitt nye operativsystem Windows 7.

Det betyr at Microsoft tilbyr å åpne Windows 7 for at brukeren selv kan bestemme hvilken nettleser som brukes. Forslaget Microsoft har kommet med, går på at brukerne vil bli presentert for de største nettleserne første gang hun bruker maskinen, slik at hun selv kan velge hva hun ønsker. Alt dette, for å berolige konkurransemyndighetene i Europa.

Norske Opera har hatt en sentral rolle i de siste juridiske kampene mot Microsofts nettlesermonopol.

- Vi er positive for at det kommer en slik løsning, sier selskapets toppsjef Jon van Tetzchner fra sitt feriested i California til Computerworld.

LES OGSÅ:

Microsoft og EU forhandler om IE

Valgmulighet

En slik valgmulighet er en gedigen endring i måten Microsoft har markedsført sin egen nettleser, Internet Explorer, hittil. Nettopp ved å sette denne nettleseren som standard har Microsoft behold store deler av nettlesermarket.

- Uærlig konkurranse, mener mange, også EU.

Det automatiske forhåndsvalget medfører at de fleste ikke installerer en annen nettleser, selv om de i grunn kanskje hadde ønsket Firefox eller Opera.

Samtidig vil også pc-produsenter kunne installere andre nettlesere i pc-ene, og slå Internet Explorer av. Det slå vekk beinene under IEs dominans.

EU fornøyd

- EU-kommisjonen hyller dette tiltak, og vil nå se nærmere på hva de praktiske effektene kan bli, når det handler om å sikre ekte valgmuligheter for brukerne, svarer Kommisjonen i en kommentar.

Microsofts initiativ kommer etter at EU i januar startet en sak mot Microsofts praksis å bundle Internet Explorer sammen med Windows. Det mener EU-kommisjonen kan være i strid med gjeldende konkurranselovgivning. EU har sagt at Microsofts beslutning om å skille Internet Explorer ut av Windows, ikke nødvendigvis er dekkende for å sikre full konkurranse.

LES OGSÅ:

IE-fjerning holder ikke for Opera

Mer samarbeid

Etter denne advarselen forklarte Microsoft at selskapet ville lansere en versjon av Windows 7 i Europa helt uten nettleser for å være i overenstemmelse med EU-loven. Denne versjonen, Windows 7 E, vil fortsatt stå på lanseringslisten, inntil EU har svart om det nye initiativet blir akseptert.

Den nye versjonen åpner opp for mer interoperabilitet med andre programvare mellom Windows, Windows Server og tredjepartprodukter, også i Office, Exchange og SharePoint. EU-kommisjonen skal nå i gang med å gjennomgå dette tilbudet.

- Som forslaget om Internet Explorer, betyr forslagene for mer interoperatibilitet, store markante forandringer, mener Microsoft.

Detaljene

Opera-sjefen er tilbakeholdende når det gjelder å ta en endelig seier over Microsoft før han har sett mer på hva den nye versjonen har å bety.

- Akkurat som EU, må vi se nærmere på det nye forslaget fra Microsoft, sier han.

Von Tetzchner vil ennå ikke si om Opera dermed er fornøyd.

- I utgangspunkt er det positivt at brukerne kan velge. Mer valgfrihet er bra. Men vi må se på hvordan dette er i praksis, og se på detaljene før vi kan gi et endelig svar.

Microsoft skal også legge funksjonaliteten inn i XP og Vista om den blir godkjent av EU. Mulighetene vil da komme i oppdateringer via Windows Update.