SOLID: Øystein Moan har ledet Visma siden 1997. 31. mars i år går han av som toppsjef, og de nyeste tallene viser at det er et solid selskap han leverer videre. (Foto: Visma)

Visma selger selskaper

Visma selger ut seks av sine selskaper for programvare og konsulenttjenester innen detaljhandel til amerikansk investeringsselskap. Over 100 norske ansatte berørt.

Publisert Sist oppdatert

Visma melder at selskapet har inngått en avtale med det amerikanske investeringsselskapet STG om salg av selskapets programvare- og konsulentvirksomhet innen detaljhandel. Blant de til sammen seks selskapene som selges, er de to norske selskapene Visma Retail AS og Visma Retail Software AS, med over 130 ansatte.

Nye markeder

Det er totalt seks Visma-selskaper som selges til amerikanerne. De seks selskapene som selges den 1. oktober er Visma Retail AS, Visma Retail Software AS, Visma Retail AB, Abalon AB, NYCE solutions AB og Wallmob A/S.

Samtidig opplyser selskapet at Visma Esscom og Visma Exso som i dag inngår i Vismas retail-divisjon, og fokuserer på ettermarkedstjenester som installasjon, service, support og drift, vil forbli en del av Visma-gruppen. Det samme gjelder e-handelsleverandøren Trollweb.

– Vismas retail-divisjon utvider til nye markeder, og vi er overbeviste om at det nye eierskapet vil bidra til at de lykkes med å fortsette veksten i det europeiske markedet, sier Øystein Moan, administrerende direktør i Visma, i en pressemelding.

Tapssluk

Når vi studerer regnskapstall fra Brønnøysundregistrene ser vi at begge de norske selskapene som nå selges ut har begynt å tape penger for konsernet.

Visma Retail AS hadde i 2017 en omsetning på solide 477 millioner kroner, men leverte et negativt resultat før skatt på 6,9 millioner kroner. De foregående årene hadde selskapet et positivt resultat før skatt på 17,9 millioner kroner i 2016, og 25,5 millioner kroner i 2015.

Visma Retail Software AS har levert negative resultater i alle de tre foregående årene. I 2015 var resultat før skatt på -14,3 millioner kroner, i 2016 på -10,5 millioner kroner, og i 2017 på begredelige -37,8 millioner kroner. I 2017 var for øvrig omsetningen på nær 64,1 millioner kroner.

Til sammen har altså Visma nå solgt ut et tap på godt og vel 44 millioner kroner, bare på de to norske selskapene.