3,3 TERABYTE: Sony tilbyr stor lagringsplass på nytt optisk lagringsmedium. (Foto: Sony)
3,3 TERABYTE: Sony tilbyr stor lagringsplass på nytt optisk lagringsmedium. (Foto: Sony)

Gir ikke opp den optiske disken

Sony lanserer ny optisk disk på hele 3,3 terabyte. Myntet særlig på dem som lagrer mye film og video – i jobbsammenheng.

Selv om stadig færre av oss kjøper DVD-plater, er optisk lagring langt ifra død.

Lagringsplassen på 650 megabyte var imponerende da CD-en ble lansering i 1982, og 4,7 gigabyte hørtes enda mer imponerende ut da det optiske DVD-lagringsformatet ble lansert i 1995.

Når Sony nå prøver å imponere med en ny generasjon optisk lagringsmedium, må de tilby mer. Mye mer. Vi snakker om 3,3 terabyte.

Det var på den store NAB-messen som samlet film- og kringkastingsbransjen i Las Vegas nylig at Sony lanserte sin nye optiske diskstasjon, som håndterer optiske disker med lagringskapasitet på 3,3 terabyte.

Blu-ray-basert teknologi

Løsningen, som er basert på samme teknologi som benyttes i Blu-ray-spillere, er ikke myntet på den menig pc-bruker.  Målgruppene er i første rekke kringkastingsselskaper, filmprodusenter og studioer som har behov for lagre store volumer av videofiler.

En annen målgruppe er datasentre som lagrer store datamengder som sjelden modifiseres.

Robotbasert system

For eksempel kan firmaer som leverer strømmende video via skyen, lagre materialet på optiske plater plassert som i en jukeboks, der de optiske platene hentes frem automatisk av en robot når dataene skal leses av.

Sony har utviklet et robotbasert lagringssystem kalt Everspan som kan lagre hele 181 petabyte med data. Selskapet markedsfører denne løsningen som et alternativ til bånd- eller disk-baserte lagringsmedier i store datasentre.

Fordeler og ulemper

Optiske lagringsmedier konkurrerer med SSD-er og harddisker i kampen om å tilby mest og best mulig lagringsplass. Men i motsetning til magnetiske disker og NAND-basert flashminne er ikke optiske disker så godt egnet for hyppig lesing og skriving av data.

På den andre siden tilbyr optiske medier mye tryggere og langvarig lagring av data. Sony hevder at deres optiske medier gir sikker lagring i 100 år, noe ingen andre lagringsteknologier kan konkurrere med.

Det gjenstår å se om den nye utviklingen innen optiske medier vil føre til at også Blu-ray-diskene får økt kapasitet. I dag kan en Blu-ray-skive lagre inntil 100 gigabyte med data. Tidligere i år har Sony og Panasonic varslet at de kommer med Blu-ray-media på 300 gigabyte, myntet på optiske lagringssystemer i datasentra.

Andre generasjon

Den nye Sony-løsningen med optiske plater som kan lagre opptil 3,3 terabyte inngår i andre generasjon av selskapets Optical Disc Archive System. Første generasjon kom i 2013.

Samtidig med det nye 3,3 TB-formatet for optiske medier kunngjorde Sony også nye optiske diskstasjoner som er raskere enn både tidligere modeller og vanlige Blu-ray-enheter, som er beryktet for lav lese- og skrivehastighet.

De nye optiske enhetene kommer blant annet i form av en USB-enhet som kan plugges inn i USB-porten på en PC. Det kommer også en fiber-basert arkivenhet for større lagringssystemer samt det som Sony kaller Optical Disc Archive Cartridge for datasentre.

Produktene blir tilgjengelig til sommeren, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Ifølge Sony er det til nå 42 firmaer som har utviklet grensesnitt for den nye lagringsteknologien.