Avansert overvåkningsutstyr er funnet på Akerbrygge og Tjuvholmen, melder Aftenposten (Foto: Tjuvholmen.no/ Marte Garmann)

Overvåker Norges fremste finansmiljø

Aftenposten melder om at det er funnet falske basestasjoner med overvåkningsutstyr på Akerbrygge og Tjuvholmen

Publisert Sist oppdatert

Sikkerhetseksperter og Aftenposten har funnet falske basestasjoner i maktens sentrum av Norge. Nå er det avslørt at også sentrale næringslivområder i Oslo er berørt av den hemmelige overvåkningen. 

Les også: Norske politikere overvåkes

Aftenposten skrev sent søndag kveld at det sannsynligvis er funnet avansert overvåkningsutstyr på Akerbrygge og Tjuvholmen som gjør det mulig å spionere på næringsdrivende, advokater og andre som forvalter forretningshemmeligheter og millioner av kroner, og som har kjennskap til beslutninger som kan få verdien av aksjer til å stige eller stupe.

Utstyret skal være det mest avanserte som er blitt funnet til nå, melder Aftenposten, og skriver videre at en sikkerhetsekspert fåstslår at avlytting i disse områdene skal være svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel.

​Signalene Aftenposten har fått inn stammer fra en IMSI-catcher som opererer med det mest avanserte innsamlinssystemet som undersøkelsen så langt har klart å dekke. 

De sterke signalene fra den falske basestasjonen på Aker brygge kommer i ca. 20 sekunder, før de forsvinner og er borte i en lengre periode.

Deretter kommer de tilbake, skriver Aftenposten. 

Den lille senderen, som kan være bærbar og få plass i en liten koffert, står med svært høy sannsynlighet plassert i ett av vinduene i kontorbyggene ved Rådhusbrygga på Aker brygge.

Aftenposten skriver at målingene viser at det med svært høy sannsynlighet står falske basestasjoner, såkalte IMSI-catchere i områdene ved:

Aker brygge: I kvartalet ut mot Rådhusbrygga.

Tjuvholmen: Nær Olav Selvaags plass.

Lysaker: Ved Strandveien-kvartalet.