BYGG PC: Odroid-C2 kommer i salg i mars.

Linux- eller Android-pc til noen hundrelapper

Med Odroid-C2 kan man bygge seg en Linux- eller Android-pc til noen få hundrelapper – med 4K-video.

På samme måte som den populære Raspberry Pi 2 er også Odroid-C2 bare et lite hovedkort med prosessor, grafikkbrikke og et antall porter, myntet på folk som vil bygge seg sin egen bittelille pc – eller bygge en liten robot, en drone eller lignende.

Odroid-C2 er imidlertid noe kraftigere enn dagens Rasberry Pi 2.

Det er det sørkoreanske firmaet Hardkernel som står bak Odroid-C2. Selskapet har produsert små datamaskinkretskort siden 2009. Odroid-C1 kom i 2014.

Énkorts-datamaskiner

Raspberry Pi 2 og Odroid-C2 er små kretskort omtrent på størrelse med et kredittkort. De beskrives gjerne som en komplett datamaskin, men er altså avhengig av å bli bygd inn i en eller annen enhet for å bli funksjonelle. De betegnes gjerne som énkorts-datamaskiner.

Raspberry Pi 2 har firekjerners prosessor og kommer med én gigabyte internminne, fire USB-porter og én HDMI-port.

Nykommeren Odroid-C2 har først og fremst kraftigere grafikk og vil kunne brukes til å lage en liten og fullverdig stasjonær pc, ifølge amerikanske PC World.

Blant annet vil man kunne bygge en liten spill-pc med Odroid-C2, heter det.

Klar for 4K

Gjennom HDMI-porten kan man koble til en 4K-skjerm. Odroid-C2-kortet er utstyrt med grafikkprosessoren Mali-450 MP2 fra ARM og har en videoakselerasjonsbrikke som kan rendre H.265-baserte 4K-videostrømmer med en hastighet på opptil 60 bilderuter i sekundet.

Selve prosessoren er en 64-bits ARM Cortex-A53, som også brukes i mobiltelefoner, nettbrett, pc-er og servere. Internminnet er DDR3-RAM på to gigabyte.

I tillegg finner man en Gigabit Ethernet-port, USB 2.0-porter, en Micro-sd-kortplass og innebygd Emmc-flashminne.

Vil man bruke Odroid-C2 til å bygge seg en stasjonær Linux-maskin, er det mulig å utstyret kortet med kjøler og vifte.

Ifølge PC World kan kortet brukes som et alternativ til Raspberry Pi 2 til å utvikle elektronikk- og Tingenes Internett-enheter.

Ubuntu og Android

Odroid-C2 skal kunne kjøre fullversjonen av Linux-operativsystemet Ubuntu 16.04 og av Android 5.1.

Kortet støtter derimot ikke Windows 10 IoT-operativsystemversjonen, som man kan benytte med Raspberry Pi 2 og enkelte andre énkortsmaskiner. Windows 10 IOT Core er en versjon av Windows 10 optimalisert for små enheter med eller uten skjerm.

Odroid-C2 kommer i salg i begynnelsen av mars, med Ubuntu forhåndsinstallert, melder produsenten.

Produsenten oppgir prisen til 40 dollar (cirka 340 kroner). Norsk tilgjengelighet og pris er ikke kjent.