Epson med patronfrie blekkskrivere

Hverdagsutskrifter med blekktanker i stedet for blekkpatroner.

Publisert Sist oppdatert

Epson introduserer ny skriverkategori med blekkskrivere som leveres med nok blekk for to års bruk.

Er du lei av å måtte gå tilbake til databutikken og kjøpe nye fargeblekkpatroner bare noen få dager etter at du kjøpte deg ny blekkskriver?

I en årrekke har skriverprodusentene levert fargeblekkskrivere til kundene med minimalt ble blekk i blekkpatronene når skriverne forlater butikken.

Prispresset i skrivermarkedet har ført til at skriverprodusentene først og fremst tjener pengene sine på salget av rekvisita, særlig blekk og lasertonerpulver.

Spesielt blekkskrivere og alt-i-ett-enheter for hjemmemarkedet leveres med blekkpatroner med beskjedent blekkvolum.

Mange av oss har vel opplevd at skriveren stanser lenge før man venter det, med melding om at en av blekkpatronene er tomme. Gjerne skjer det midt under utskriften av et viktig dokument, for eksempel boardingkortet som man må løpe avgårde med om noen få minutter.

EcoTank

Epson lanserer nå to nye alt-i-ett-utskriftsenheter med et nytt blekksystem som Epson kaller EcoTank.

KLAR FOR NORGE: Markedssjef Solfrid Dyrrdal Liland hos Epson Norge og salgssjef for konsumentprodukter hos Epson, Tor jørgen Westerby, presenterer det nye EcoTank-systemet for PC World. (Foto: Toralv Østvang)
KLAR FOR NORGE: Markedssjef Solfrid Dyrrdal Liland hos Epson Norge og salgssjef for konsumentprodukter hos Epson, Tor jørgen Westerby, presenterer det nye EcoTank-systemet for PC World. (Foto: Toralv Østvang)

I stedet for ørsmå blekkpatroner som plasseres inne i skriveren eller alt-i-ett-maskinen, er de to nye Epson-skriverne utstyrt med en tankløsning på siden av enheten, med plass for fire blekktanker, sort, cyan, magenta og gul.

Epson har regnet ut at blekket som skriverne leveres med, holder for to års forbruk hos den gjennomsnittlige brukeren i målgruppen, som i første rekke er husholdninger.

Epson-folkene regner imidlertid med at EcoTank-produktene også i noen grad vil bli kjøpt til bruk i hjemmekontorer og kanskje også småbedrifter. Her kan forbruksmønsteret bli noe annerledes.

Hverdagsutskrifter

I brukerundersøkelser har Epson detektert et bruksmøster av utskriftsprodukter som Epson gjerne kaller «hverdagsutskrifter».

Dette omfatter utskrift av brev, oppskrifter, websider, fly- og togbilletter, veikart, familiekalenderen og lignende, Samt fotografier, men vel å merke fotografier myntet mer på kjøleskapsdøra enn på fotoentusiastens album eller portfolio-mappe.

- Til høykvalitets-fotografier anbefaler vi fortsatt våre dedikerte fotoskrivere, sier markedssjef Solfrid Dyrrdal Liland hos Epson Norge til PC World Norge.

65 prosent lover Epson at den gjennomsnittsbrukeren vil spare i blekkutgifter med det nye systemet.

Denne beregningen er basert på at brukerne skriver ut 4.000 sort/hvitt-sider og 6.500 sider i farger i løpet av en toårsperiode.

Prøvd i Øst-Europa

Strengt tatt er det ikke ny teknologi Epson lanserer nå. Faktisk er det allerede solgt over 10 millioner utskriftsenheter basert på EcoTank-teknologien. Men hittil har Epson kjørt dette som et forsøksprosjekt i Øst-Europa i en snau fireårsperiode, og i senere tid også i Irland. Men oktober regnes som lanseringstidspunktet for dette futskriftskonseptet i Vest-Europa.

Epson vil for øvrig fortsette å utvikle blekkpatronskrivere, blant annet til de eksisterende WorkForce- og Expression-seriene - sistnevnte er særlig myntet på den mer kravstore delen av fotomarkedet.

To maskiner

De to maskinene som introduserer EcoTank-teknologien i Norge, er alt-i-ettmaskinene Epson L355 og L555. Begge kan brukes til utskrift, kopi og skann, og L555 kan dessuten brukes som faksmaskin og har en 30-siders automatisk arkmater.

Begge har wlan-tilkobling og støtter Epson Iprint-løsningen for utskrift fra smartmobil og nettbrett.

Den rimeligste enheten koster 2895 kroner inklusive mva., mens L555 kommer på 3695 kroner.

Utskriftshasstigheten er oppgitt til opptil ni sider i minuttet etter den såkalte ESAT-standarden for utskriftsmålinger.

Det medfølger fire blekkflasker, hver på 70 milliliter blekk. Nye blekkflasker får man for 99 kroner per flaske.

Sammenlignet med blekkpatron-sett er dette rimelig. Vanlige blekkpatroner inneholder gjerne mellom tre og ti milliliter blekk og koster eksempelvis fra 50 til 150 kroner per blekkpatron.

Kritiske røster vil kanskje innvende at utsalgsprisen på EcoTank-maskinene er svært høy sammenlignet med mange av hjemmeskriverne på markedet. Man får gode blekkmaskiner for noen få hundrelapper.

Men Epson-folkene er overbevist om at mange er villig til å betale mer i utgangspunktet for å få en «hassle-free» utskriftsløsning hjemme og en betydelig besparelse i utskriftskostnadene over tid.

De nye utskriftsenhetene er i første omgang bare tilgjengelig via Elkjøp.

PC World kommer tilbake med testomtale senere.