SPESIELT: Det er noe ganske uvant med å bruke et tastatur uten talltaster på høyre side. Sikkert tøft, men tungvint i hverdagen.
SPESIELT: Det er noe ganske uvant med å bruke et tastatur uten talltaster på høyre side. Sikkert tøft, men tungvint i hverdagen.

TEST: Razer Blackwidow TE Chroma – Lettere amputert spilltastatur

Vi har hatt blandede erfaringer med Razers nyere tastaturer, men her fungerer det meste.

I løpet av årene har vi testet mye spilltilbehør fra Razer, fra musematter og mus, til hodesett og tastaturer. Da Razer i fjor «relanserte» sitt Blackwidow-tastatur, hadde de gått bort fra de svært gode MX Blue-bryterne fra Cherry, og gått for «egne» brytere. I realiteten var det tilpassede varianter av brytere fra kinesiske Kailh, som lager Cherry MX-kloner.

Razer lyktes ikke helt på første forsøk, og det første av de nye Blackwidow-tastaturene med Kailh-brytere var en solid nedtur. Da vi senere fikk Chroma-versjonen av det samme tastaturet, med justerbare lys i all verdens farger, hadde det skjedd noe. Bryterne var behagelig og presise, om enn kanskje ikke helt på nivå med originalen. Resultatet var uansett et meget godt, og ganske så tøft (rånete) tastatur.

ETUI: Razer Blackwidow TE Chroma leveres i en vanlig eske, men inne i esken er tastaturet og den løse usb-kabelen pakket i et snertent etui.
ETUI: Razer Blackwidow TE Chroma leveres i en vanlig eske, men inne i esken er tastaturet og den løse usb-kabelen pakket i et snertent etui.

Denne gangen har turen komme til nok en variant av Razer Blackwidow. Det er igjen snakk om en Chroma-variant, men denne gangen i «Tournament Edition»-utgave. Altså et tastatur som er tiltenkt konkurransebruk, eller for dem som liker å late som om de er proffspillere.

Smalere uten talltastatur

Det er unektelig litt tiltalende med et tastatur av dette slaget. Razer Blackwidow TE Chroma er nemlig et ganske lite og nett tastatur, som er enklere frakte med seg enn de tastaturene vi normalt sett bruker. Det har Razer oppnådd ved å rett og slett ta et vanlig Blackwidow Chroma, og kappe bort talltastaturet til høyre. For all del, det ligger nok litt mer jobb i det enn som så, men det er omtrent sånn vi tenkte da vi først så Blackwidows TE Chroma.

Ved å kutte ut talltastaturet sparer du plass på skrivebordet og du sparer litt vekt og størrelse om du skal frakte det med deg. Samtidig mister du en særdeles viktig del av tastaturet. I løpet av testperioden har vi flere ganger irritert oss over å taste tall i tomme lufta. Det å bruke talltastaturet er så innøvd at vi ikke en gang tenker over det når vi gjør det, og her resulterer det i at vi hamrer i løse lufta.

NOE MANGLER: Dette er tenkt å være et konkurransetastatur, og da kan nok mange klare seg uten talltastene. Med mindre du reiser veldig mye med pc og tilbehør, vil du nok imidlertid fort savne talltastaturet.

For all del, for noen er det sikkert ikke noe som helst problem. Og for dem som frakter tastaturet mye med seg til LAN eller kompiser, kan det være en kjekk løsning. Kjekk er for øvrig også etuiet tastaturet leveres i. Der har du plass til selve tastaturet, og usb-kabelen. Sistnevnte er nemlig avtakbar, noe som er svært så kjekt når en skal frakte med seg tastaturet.

Problemet med fravær av talltastatur er at det gjør Razer Blackwidow TE Chroma lite egnet til å være det eneste tastaturet du har. Til å ligge fast på skrivebordet hjemme blir det rett og slett litt for «amputert».

Smart fargefunksjon

Som med det vanlige Blackwidow Chroma har Razer gått for sin «egen» flerfargede bryter under tastene. Den fungerer like godt her som i fullstørrelsestastaturet. Motstanden er jevn og fin, og akkurat passe tung. Det er imidlertid en taktil bryter, med et merkbart og hørbart klikk midt i nedslaget.

Vår erfaring er at det er en type bryter som passer ypperlig til skriving, som nå, når vi skriver denne testen, men at den ikke nødvendigvis er like egnet til alle typer spill. Til skytespill foretrekker vi for eksempel en bryter uten klikk, da det etter vår erfaring gjerne er en anelse raskere.

Som med det forrige Chroma-tastaturet kan du programmere fargene i led-lysene under tastene i omtrent nøyaktig hvilken farge du vil. Du kan også programmere hver tast i sin egen farge. Disse innstillingene kan videre lagres i profiler. Det er en smal sak å bytte mellom forskjellige profiler ved hjelp av hurtigtaster. Razers løsning for fargeprogrammering er den beste vi har testet så langt, blant annet bedre enn da vi testet det ellers gode Logitech G910. Den er enkel i bruk, og kan være ganske kjekk. Så ser det så klart tøft ut også.

Konklusjon

Razer Blackwidow TE Chroma er en både morsom og spennende løsning for dem som ofte frakter pc og tilbehør med seg, for eksempel for å spille i konkurranser, dra på LAN eller besøke kompiser. Det kan for så vidt også være interessant for dem som liker å late som om de er spillproffer der de sitter hjemme og spiller. For de fleste andre ser vi ikke helt poenget.

Joda, det er tøft og litt smart, men blir både dyrt og tungvint om du uansett skal ha det plassert på skrivebordet hjemme det meste av tiden. Om det er planen din er Razer Blackwidow Chroma uten TE-delen av navnet et bedre valg. Da får du i praksis det samme tastaturet, bare at det sitter montert på et svært så hendig talltastatur i tillegg, men går glipp av bæreveske og avtakbar kabel.

Begge de to tastaturene koster omtrent 1.600 kroner i norske nettbutikker. Det er for så vidt alt annet enn billig, men vår erfaring er at man for et meget godt tastatur for pengene. Klarer du deg uten flerfargede og programmerbare lys kan det imidlertid være hundrelapper å spare ved å gå for et annet alternativ, som for eksempel Qpad MK-70, som koster omtrent halvparten av Chroma-tastaturene, eller det supre Logitech G710+, som koster rundt 1.300 kroner.

Les vår samlesak om mekaniske tastaturer her.