TEST: Roborock Dyad

BEST PÅ GULV: Dyad imponerer til gulvvasken, selv om den kommer til kort andre steder. (Foto: Roborock)
BEST PÅ GULV: Dyad imponerer til gulvvasken, selv om den kommer til kort andre steder. (Foto: Roborock)

Halvt menneske, halvt maskin

Roborock er kanskje mest kjent for sine robotstøvsugere. Dyad er smart, men krever bittelitt manuelt arbeid.

Publisert

Lei av å støvsuge for deretter å måtte vaske? Har du barn som til stadig søler melk/yoghurt/brus/pizzasaus på gulvet? Eller en labrador som røyter ustoppelig? Syntes du robotstøvsugeren gjør en middelmådig jobb? Om svaret er ja på noe av dette er det godt mulig Dyad er for deg.

Dyad er en såkalt upright støvsuger som ser litt ut som om den hører hjemme på 60-tallet. Den veier rett over fem kilo uten at vi hat fylt opp vanntanken, et godt stykke over det vi er vante med støvsugerne fra blant andre Dyson, men så har også Dyad et lite triks i ermet. Dette er en kombinert støvsuger og mopp, som med tre ruller under vasker gulvet med vann samtidig som den støvsuger.

Ruller i vei

Den fremste rullen går fremover, og hjelper fremdriften av støvsugeren slik at den ikke kjennes tung i bruk, og de bakerste rullene spinner fremover, slik at støv og alt annet suges opp mellom rullene. Det hele styres fra håndtaket som har tre knapper for av/på, stille inn intensitet og den siste for selvrens. Sistnevnte er viktig, siden man i utgangspunktet ikke trenger å rense rullene like ofte som man gjør med moppene på en robotstøvsuger.

Med støvsugeren følger det en enkel dockingstasjon som lar deg lade og som samtidig gjør det mulig å rense børstene. Siden støvsugeren ikke klarer å stå oppreist av seg selv er det også her den vil tilbringe mesteparten av tiden.

Basen er formet slik at vann kan lekke ut i bunnen, uten å renne ut på gulvet, som lar deg rense børstene ved å trykke på den tidligere nevnte knappen etter en runde med vasking.Vannet får den fra en liten beholder på 0.6 liter, som pumpes gjennom systemet og til slutt deponeres til en egen beholder, sammen med alt av støv og andre ting som suges opp

Overraskende grundig

I våre tester ble vi rett og slett overrasket over hvor god Dyad var på generelt renhold av gulvene, men enda mer hvordan den suger opp det meste av flytende væske, fra melk til tykkere yoghurt. På grunn av de tre rullene trekkes væsken opp og etter en vask i docken fant vi ikke spor av noen av delene på selve rullene.

Støvsugeren fungerer glimrende, og det er ikke en egen pose eller beholder for denne siden den suges opp sammen med vannet, noe som resulterer i rimelig skittent vann. Større partikler eller legobrikker som av en eller annen grunn aldri blir plukket opp av ungene havner i et filter vi må tømme etter vask.

Skitten rengjøring

Det kan være greit å tenke på dette før man kjøper, siden prosessen med å tømme og rengjøre tanken ikke er den enkleste, og medfører en forsiktig uttømming av veldig skittent vann samt rensing av filteret enten under springen eller ved å plukke ut biter, Fordi den ikke har en tørr støvbeholder er det også viktig å tømme beholderen etter hver eneste rengjøring, som kanskje løfter terskelen litt for å finne den frem til å begynne med.

Dyad kan igrunn ikke sammenlignes med en støvsuger, på godt og vondt. På grunn av vekten og formen, samt at det ikke er mulig å feste på andre munnstykker, egner den seg i bunn og grunn kun for gulv. Samtidig er størrelsen såpass at den har vansker med å komme inn under sofaer og laver bord.

Konklusjon

Dyad gjør en ting veldig godt, og det er å vaske gulv. Det gjør den igrunn overraskende godt, og prisen er lett å forsvare om du ønsker en enklere hverdag til renere gulv. Det er langt fra en tusenkunstner, og vil neppe erstatte støvsugeren som allerede står der, men den er smart nok og god nok til å stå for gulvet helt alene.