PENGETAP: Nordmenn er ikke spesielt bekymret for cybertrusler, men hvis det skjer er det penger de er mest redd for å tape. (Foto: Istock)

67 prosent av alle nordmenn er ikke bekymret for hacking

Bevisstheten om digitale risikoer er lav blant nordmenn. Det viser en ny rapport fra Samsung Electronics Nordics.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge undersøkelsen er 67 prosent av respondentene ikke bekymret for å bli utsatt for angrep via mobilen eller nettbrettet. Samtidig oppgir 22 prosent i undersøkelsen at de har vært utsatt for sikkerhetstrusler på mobilen, og 12 prosent har blitt utsatt flere ganger.

– Samtidig som teknologien vi skaper blir bedre og smartere, blir datakriminelle mer kreative i sine tilnærminger til å få tilgang til sensitive data. Via alle enheter som på en eller annen måte er koblet til et nettverk, er det fare for ulike typer sikkerhetstrusler, sier Andreas Bergqvist, nordisk produktsjef i Samsung Electronics Nordic.

Mest bekymret for pengetap

På spørsmål om hva man er mest bekymret for å miste i et dataangrep, dominerer penger og personlig informasjon. 48 prosent er først og fremst bekymret for å tape penger. Når det gjelder personopplysninger, som personnummer, er dette noe som bekymrer tre av ti nordmenn.

– Flertallet av datasikkerhetsbrudd i dag skyldes menneskelige feil. For eksempel at du har klikket på en falsk lenke i en e-post, såkalt phishing, eller via «social hacking» som betyr at en ekte person hevder å være for eksempel en bankansatt og at offeret i denne måte gir og lekker sine personopplysninger frivillig, sier Andreas Bergqvist.

Sikkerhet vil også spille en stor rolle i fremtidens metaverse. Resultatene fra undersøkelsen viser at lover og regler i metaverse allerede er etterspurt. Hele 60 prosent av respondentene mener at metaverse må begrenses i form av lover og regler. Bare tre prosent mener at det ikke bør reguleres i det hele tatt.

Samsungs undersøkelse er utført av Norstat på oppdrag fra Samsung. Innsamlingen avdata ble gjort gjennom 4.043 nettintervjuer med nasjonalt representative utvalg av befolkningen i alderen 18-99 år i Sverige, Norge, Danmark og Finland. Antall respondenter fra Norge var 1.012. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 15.-26. januar 2022.