BLOKKERT: Telia har blokkert over fire millioner wangiri-oppringninger i Norge i januar. (Foto: Istock)

Norge på telefonsvindel-toppen i Norden

Norge er mye mer utsatt for forsøk på telefonsvindel enn våre naboland. Det viser nye tall fra Telia.

Mange opplever å bli oppringt av et ukjent utenlandsk nummer der det legges på etter kun få ring. Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Dette skriver Telia i en pressemelding. Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake. Det er grunnen til at de ofte legger på før anropene rekker å bli besvart.

Telia har på tvers av de nordiske landene og Baltikum et system som overvåker denne aktiviteten. Numrene blir sperret fra å ringe inn til norske kunder, samtidig som Telia sperrer for kundenes mulighet til å ringe tilbake for å unngå at de blir lurt. Tall fra Telia viser at svindlerne gjør fremstøt i Norge i en helt annen skala enn i våre naboland.

– Vårt system blokkerte over fire millioner wangiri-oppringninger i Norge i januar, mens det i Sverige ble blokkert 2,6 millioner, i Danmark 2,2 millioner, og i Finland så lite som 450.000, forteller Øivind Kristiansen, Fraud Controller i Telia Norge, i pressemeldingen.

– Vi har akkurat det samme systemet på tvers av landene, så dette sier noe om hvor mye mer hissig på grøten svindlerne er mot norske kunder sammenlignet med resten av Norden.

Lett bytte?

Telia har ikke noe entydig svar på hvorfor Norge er mer utsatt for denne svindelformen enn våre naboland.

Svindlerne tror kanskje de kan ha større sjanse for å lykkes hos nordmenn sammenlignet med svensker, dansker eller finner.

– I Norge har mange god økonomi, og vi har samtidig høy grad av tillit til våre medmennesker, og ikke minst til våre myndigheter og bankinstitusjoner. Svindlerne tror kanskje de kan ha større sjanse for å lykkes hos nordmenn sammenlignet med svensker, dansker eller finner, og at de derfor legger trykket her. Det kan også være at de opplever at de historisk har truffet godt med sine svindelfremstøt, og at det lønner seg å bruke tiden på oss nordmenn, sier han.

Wangiri-trafikken går i bølger, og Telia har sett en økning siden slutten av desember og begynnelsen av januar.

– Vi oppfordrer våre kunder til å være årvåkne og ikke besvare eller ringe tilbake til ukjente utenlandske telefonnumre. Det koster ingenting å besvare dem, men kan bli dyrt å ringe dem tilbake. Vi oppfordrer kundene til å blokkere slike telefonnumre etter hvert som de kommer, det gjør man enkelt i telefonens innstillinger, sier Kristiansen.