Hackere angriper Norge

Oljeselskaper bekrefter å ha blitt angrepet av hackere. Nasjonal sikkerhetsmyndighet advarer.

Publisert Sist oppdatert

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) advarer mot et større hackerangrep mot norske interesser.

- Nasjonal sikkerhetsmyndighet har denne uken varslet en rekke virksomheter innen energi- og oljesektoren om forsøk på datainnbrudd, skriver de på sine hjemmesider.

Ifølge NSM er det avdekket 50 forsøk på datainnbrudd mot olje- og gassektoren.

Forsøkene går gjerne gjennom vedlegg på epost - åpnes disse er risikoen for skadelig programvare inn i bedriften stor.

- Nasjonal sikkerhetsmyndighet har denne uken, i samarbeid med Petroleumstilsynet og NVE, varslet 300 selskaper i sektoren. Målet er at de sjekker om de kan være rammet, få mer informasjon, og bistå virksomheter som trenger hjelp, skriver NSM videre.

- Den største varslingen

Dagens Næringsliv skriver i dag at dette kan er tidenes hacker-angrep i Norge. Hans Christian Pretorius, som er direktør for operativ avdelingen i NSM, sier de nå har gjennomført sin største varsling noen gang.

- Vi har motttatt et varsel og rutinemessig sjekker vi våre systemer, sier Ørjan Heradstveit som en pressetalsmann i Statoil til DN.

NSM skriver i sin anbefaling at bedriftene må be de ansatte være på vakt.

Om NSM

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er Norges ekspertorgan for informasjons- og objektsikkerhet, og er det nasjonale fagmiljøet for it-sikkerhet. Direktoratet er nasjonal varslings- og koordineringsinstans for alvorlige dataangrep og andre it-sikkerhetshendelser.