ÅRSAKER: Clint Sookermany, partner i PA Consulting, sier at bedriftene nevner bedre kvalitet og evne til å snu seg kjappere rundt etter markedets behov som de viktigste årsakene til å flytte it-tjenestene hjem. (Foto: Charlotte Wiig)

Ny undersøkelse: Bedrifter vil flytte it-tjenestene hjem

Stadig flere norske bedrifter ønsker å insource it-tjenestene internt, ifølge årets kundetilfredshetsundersøkelse gjennomført av Whitelane Research og PA Consulting. Til sammen er over 2150 it-kontrakter evaluert.

– Flere og flere bedrifter ønsker nå å flytte it-tjenestene tilbake til egen virksomhet. Trenden startet for et par år siden, og har fortsatt i år. Koronapandemien viste oss hvor sårbar man kan være med IT-systemer langt hjemmefra, og krigen i Ukraina forsterker dette bildet. Dessuten ser vi en ny trend med deglobalisering og «homesourcing» av tjenestene, sier Clint Sookermany, partner i PA Consulting.

PA Consulting har i samarbeid med forskningsorganisasjonen Whitelane Research utarbeidet en kundetilfredshetsundersøkelse basert på ­­­over 2150 it-kontrakter som er inngått av over 400 bedrifter.

Et av de viktigste funnene i årets undersøkelse er at norske bedrifter i større grad vil ta tilbake flere it-oppgaver fremover. Hele 19 prosent av de norske bedriftene svarer at de vil «insource» mindre av it-tjenestene enn tidligere. Kun 16 prosent sier at de vil outsource mer, mot 25 prosent året før.

– Bedriftene nevner bedre kvalitet og evne til å snu seg kjappere rundt etter markedets behov som de viktigste årsakene til å flytte it-tjenestene hjem. I tillegg trekkes det frem mer stabile it-team og et behov for å bygge bedriftens egne immaterielle rettigheter, sier Sookermany.

Indiske TCS på topp

Undersøkelsen har rangert de ulike selskapene etter kundetilfredshet innenfor kategoriene tjenesteleverandører og skyleverandører. Innen kategorien tjenesteleverandører er det også i år det indiske selskapet Tata Consultancy Services (TCS) som rangeres høyest, foran Cognizant og Accenture.

– Nok en gang troner TCS på toppen. De har en imponerende seiersrekke og kundene er svært fornøyd med dem. TietoEvry har fortsatt en vei å gå for å komme opp i tetsjiktet. Et lite lyspunkt er at de økte litt i kundetilfredshet sammenliknet med i fjor. Det blir spennende å se om den nye organiseringen av virksomheten etter hvert vil bidra til at de klarer å forbedre seg ytterligere, sier Sookermany.

Microsoft Azure og Microsoft Office 365

Innen kategorien skytjenester er selskapene rangert i to ulike underkategorier, infrastruktur som en tjeneste (IaaS) og software som en tjeneste (SaaS). Innen infrastrukturkategorien er det Microsoft Azure som vinner foran Amazon Web Services (AWS). I kategorien software topper Microsoft Office 365 med Salesforce på andreplass.