SMART HUS OG  ALARM: Homegate er boksen som gjør hus sikre og smarte. ten. (Foto: Safe4)

Alarmboks gjør hjem smarte

Safe4 har laget en alarmsentral med en gateway åpen for andre smarthus-løsninger. CBK henger seg på og lanser snart smarthuspakker.

Publisert Sist oppdatert

Lars Seeberg i CBK mener smarte hus helt klart er et nytt bein å stå på for it-forhandlere når konkurransen øker og marginene blir mindre i de tradisjonelle markedene.

Selv er CBK på vei inn i smarthus-markedet gjennom et samarbeide med alarmselskapet Safe4. I motsetning til de proprietære systemene på alarmsiden, har det norske selskapet Safe4 utviklet en åpen løsning med en gateway som kan styre en lang rekke tjenester, både i hjem og i mindre forretningsbygg. Det dreier seg om en liten boks som støtter de aktuelle standardene, inklusive de to konkurrerende smart-standardene Zigbee og Z-Wave 

Åpner for mange aktører

Sikkerhetsbransjen er lengst framme når det gjelder smarte hjem, mener Seeberg. Han mener at å samarbeide med sikkerhetsselskapet Safe4 åpner muligheter i konkurranse med alle som har en tilknytning til hjemmet. Det være seg andre sikkerhetsselskap, strømleverandører, låssmeder, internettleverandører, it-forhandlere og så videre. Alle har løsninger som ikke krever elektroinstallasjon.

– Alt kan koples på gatewayen og styres via appen, fortsetter Seeberg.

– Ved siden av å støtte brann og tyverisikring, omfatter denne gatewayen dørlåser, røykvarsler, stikkontakter, lyspærer og Tingenes internett-utstyr. Den vil også kunne anvendes når strømnettet går online om litt over et år.

SMART ALARM: CBKs smarthuspakker vil bli tilknyttet alarmtjenesten, forklarer Lars Seeberg. (Foto: Atle Skretting)

– Du kan for eksempel programmere dette systemet til at garasjedøren skal åpne seg når du er 30 meter unna med bilen, inngangsdøren låses opp og lyset skrus på i entreen.

– Helse er et annet revolusjonerende område ved smarte hjem. Om en eldre mann er skrøpelig til bens, kan han ha et armbånd som signaliserer til hjemmesykepleien at han ikke er oppreist når klokka er over ni.

Smarthus grunnpakke

Seeberg ser for seg at de vil komme med en smarthus grunnpakke som består av port, dørlås, røkvarsler og stikkontakter. Han regner med at tilbudet vil komme for salg i løpet av høsten.

– Her er det åpent for it-forhandlere for at de kan selge det til bedrifts- og privatkunder. Det er ingen elektroinstallasjon involvert. Det er bare å stikke inn smarte stikkontakter og programmere.

Foreløpig evaluerer CBK produktet og prøver det ut.

Dobbel inntektsstrøm

Det kommer til å bli en tosidig inntektsmodell.

For forhandleren ligger fortjenesten både i installasjonen og den vanlige marginen på utstyret som monteres, samt i en månedlig avgift for abonnement på det som er tilkoplet gjennom alarmsentralen.

Forskjellige pakker er under utarbeidelse, og Seeberg regner med at utprisen vil ligge i sjiktet 4000 til 8000 kroner.  Installasjonen vil koste fra 1500-2000, som kan nedbetales til forhandlerne via alarmavtalen.

CBKs smarthustilbud vil være knyttet til alarmabonnementet. Sluttkundene må enten allerede være kunder av Safe4, eller de må bli det.

Seeberg ser også andre alternativer for porten. Strømleverandørene vist interesse for den i forbindelse med AMS, siden det ville kunne gi dem større eierskap til kunden. Også de ville kunne benytte porten til å selge abonnement til forskjellige styringstjenester i hjemmet.