GÅR SAMMEN: Twitter inngår samarbeid med nyhetsbyråene AP og Reuters for å motvirke framveksten av desinformasjon og falske nyheter på plattformen. (Foto: Martyn Williams)

Twitter blokkerer etterretnings-info

Twitter prøver nå å blokkere oversendelse av informasjon fra Twitter-meldinger til amerikanske etterretningsorganisasjoner.

Med dette ser det ut til at Twitter prøver å distansere seg fra selskaper som beskyldes for å hjelpe myndighetene i å overvåke borgerne, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Som kjent er dette blitt en het potet i USA, spesielt i kjølvannet av Snowden-saken. Edward Snowden, tidligere medarbeider hos den amerikanske sikkerhetstjenesten National Security Agency (NSA), avslørte at amerikanske myndigheter samler informasjon i stort omfang om brukere av lovlige internett- og telefoni-tjenester.

Twitter er medeier

For Twitter dreier det seg om et firma kalt Dataminr, som Twitter selv er deleier i med en aksjepost på rundt fem prosent.

Forretningsideen til Dataminr er å varsle selskaper som Dow Jones, eieren av finansavisen Wall Street Journal, og offentlige institusjoner som Verdens Helseorganisasjon (WHO) dersom det dukker opp indikasjoner på viktige nyheter i Twitter-meldinger.

Dette er en betaltjeneste fra Dataminrs side, og den er basert på at Twitter sørger for å gi Dataminr sanntids-tilgang til offentlige Twitter-meldinger. Dataminr sorterer deretter ut de aktuelle meldingene og sender informasjonen hurtig videre til de respektive kundene.

Nei til overvåkning

Men nå har Twitter rykket ut med beskjed om at selskapet aldri har godkjent at Dataminr eller noen andre tredjeparter kan få selge disse dataene videre til en offentlig etat eller etterretningsorganisasjon som har som formål å drive overvåkning.

Bakgrunnen for at amerikanske etterretningsorganisasjoner fikk tilgang til Dataminr-tjenesten var at selskapet In-Q-Tel investerte i selskapet og dermed ble medeier. Problemet er bare at In-Q-Tel er et investeringsselskap som drives med økonomisk støtte fra amerikanske etterretningsorganisasjoner, ifølge Wall Street Journal, med referanse til informerte kilder.

Twitter skal nå ha signalisert overfor Dataminr-ledelsen at man ikke vil at selskapet skal opprettholde kontakten til etterretningsorganisasjoner etter at den avtalte prøvetiden til In-Q-Tel er over.

Dataminr står for ordens skyld ikke på listen over selskaper som In-Q-Tel er medeier i. Listen er tilgjengelig på In-Q-Tels nettsider.

Dobbeltmoral

Etterretningsorganisasjoner har i senere tid økt overvåkningen av sosiale medier etter at tjenester som Twitter blir brukt hyppig av terrororganisasjoner som Den islamske staten (IS).

Tidligere NSA-direktør John C. Inglis har uttalt til Wall Street Journal at Twitter utviser en form for dobbeltmoral når Twitter nekter etterretningsorganisasjoner tilgang til data som er tilgjengelig for private bedrifter.

Jameel Jaffer, jurist hos menneskerettsorganisasjonen American Civil Liberties Union, har på sin side tvitret at Twitter gjør rett i å nekte å fungere som en forlengelse av amerikanske spionorganisasjoner.

Kundemassen til Dataminr omfatter aviser og andre nyhetsorganisasjoner, investorer, banker og andre typer bedrifter som ønsker relevant informasjon eller «actionable signals» så fort som mulig fra sosiale medier og andre internett-tjenester.