Test: Sonos Beam (Gen 2)

ANBEFALT: Beam Gen 2 gir ikke Atmos til sitt fulle, men er lett å plassere og anbefale. (Foto: Sonos)

Godkjent lillebror

Et glimrende første steg inn i både lydplanke- og Sonos-verden, men kanskje ikke verdt oppgraderingen.

Sonos Beam (Gen 2) er annengenerasjons Beam lydplanke fra Sonos, heretter kun omtalt som Beam 2. Litt dyrere enn originalen, men her har Sonos til gjengjeld pakket inn både bedre lyd og løsninger. Som med de fleste andre Snos-løsninger er Beam 2 lekende enkel å sette opp gjennom appen. I appen kan du også benytte deg av Sonos Trueplay som lar deg kalibrere lydplanken til rommet den skal i. Dette fungerer foreløpig kun på iOS, men fungerere såpass bra at det kan være verdt å låne en Iphone for anledningen.

Oppsettet fungerer absolutt best om du har en TV som støtter HDMI eArc, som lar lydplanken håndtere flere lydformater og samtidig lar deg sette opp fjernkontrollen til tv-en for å stille inn lyden. Det følger også med en optisk adapter for eldre tv-er, men denne gjør at koblingen blir litt mer krøkkete, og du går samtidig glipp av Dolby Atmos. VI har testet begge deler, men anbefaler naturlig at du sjekker om tv-en støtter eArc.

Atmos er en teknologi utviklet hos Dolby som legger til høydekanaler i lyden. Dette gir et mer tredimensjonalt lydbilde som fungerer spesielt godt på film. I våre tester brukte vi Mitchells vs. The Machines som referanse, og testet Beam 2 opp mot storebror Sonos Arc.

Beam 2 har, nesten pussig nok, ingen elementer som fyrer lyden vertikalt, i motsetning til lydplanker som Arc. Dermed får vi ikke helt ut den effekten av Atmos vi kunne ønske oss, men vi syntes fremdeles at Beam 2 pakker ganske så mye lyd inn i en relativt liten pakke. Om rommet ikke er for stort kan Beam 2 gi deg en versjon av tredimensjonal lyd som faktisk fungerer godt.

Designet er enkelt og lett å plassere under de fleste tv-er, men enkelheten gjør også at den kun har en enkel HDMI-port, samt meget enkle kontroller på toppen av lydplanken. Lyden er god, men kanskje ike god nok til å anbefale en oppgradering fra den originale Beam, da hadde vi heller tenkt ett skritt opp til Arc.