WANGIRI: Telia har utviklet en løsning som identifiserer trafikk som danner et wangiri-mønster. Kjersti Jamne i Telia sier at de likevel ikke kan stanse alt, og ber derfor folk om å følge med. (Foto: Telia)

Telia blokkerer en million svindelforsøk i uken

Nå har telekomselskapet fått nok. Har utviklet en automatisert løsning som i stor skala stanser svindelforsøk som Wangiri.

Publisert Sist oppdatert

Wangiri. En utbredt svindelmetode der nordmenn ringes opp av utenlandske numre. Etter kun få ring legges det på, og svindlerne tjener gode penger på at vi ringer tilbake. 

– Mange av våre kunder opplever med jevne mellomrom å bli oppringt av et ukjent utenlandsk nummer der det gjerne legges på etter kun få ring, forteller Kjersti Jamne, leder for privatmarkedet i Telia Norge.

– Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake. Det er grunnen til at de ofte legger på før anropene rekker å bli besvart. Selv om det er stadig færre som ringer tilbake, er det likevel utrolig irriterende med slike oppringninger, og vi vil ha en slutt på dette, sier hun i en melding fra telekomselskapet.

Kan ikke stanse alt

Nå har Telia utviklet en metode, en automatisert løsning, som i stor skala stanser svindlerne og beskytter kundene mot høye kostnader.

Når løsningen identifiserer trafikk som danner et wangiri-mønster initieres en automatisk blokkering av spesifikke numre. Løsningen skal sperre trafikk både ut og inn av Norge: svindlerne kan ikke ringe hit og kundene kan heller ikke ringe tilbake. Dermed beskyttes kundene mot høye kostnader. Løsningen skal ifølge Telia sperre i snitt en million samtaler i uken.

– Vi ønsker å beskytte kundene våre, og vil gjøre det vi kan som operatør for at kundene ikke skal oppleve svindelforsøk, sier Jamne, som nå kan melde om mange færre klager på denne type trafikk fra kunder.

– Men vi vil aldri klare å stanse alt. Derfor er det viktig at folk følger med, er årvåkne og bruker sunn fornuft, sier hun. 

Telia har derfor laget en slags vær-varsom-plakat. Den kan du se i faktaboksen i høyre hjørne.